duminică, 19 mai, 2024

Ce să mănânci dacă suferi de hemoroizi: Alimentele care previn constipația și iritarea hemoroizilor deja inflamați

Distribuie:

Publicat:

Mai bine de jumătate din populația adultă are de-a face, cel puțin o dată în viață, cu hemoroizi, adică cu venele inflamate de la nivelul rectului sau anusului. Iată ce regim alimentar să urmezi când ai hemoroizi și ce alimente să eviți.

Simptomele hemoroizilor creează disconfort accentuat, de aceea este bine ca, pe lângă tratamentul convențional recomandat de medic, persoana afectată să urmeze și un regim alimentar care poate ușura sau chiar elimina unele dintre simptome.

Iritația, usturimea, mâncărimile și chiar și durerea din zona anusului sunt accentuate de constipație sau diaree, de aceea medicii recomandă, în perioada tratamentului pentru hemoroizi, o dietă care să echilibreze tranzitul intestinal, astfel încât să nu apară asemenea probleme, scrie doc.ro.

Hemoroizii și alimentația

Două aspecte sunt extrem de importante în dieta pentru hemoroizi: fibrele și hidratarea. Fibrele alimentare sunt de două feluri: insolubile și solubile. Pe de o parte, fibrele insolubile nu se dizolvă în apă, însă ajută la stabilirea echilibrului la nivelul intestinelor. Pe de altă parte, fibrele solubile se dizolvă în apă și capătă o textură omogenă. Fibrele solubile previn constipația, deci și iritarea hemoroizilor deja inflamați.

Fibrele insolubile se găsesc în făină de grâu integral, tărâțe de grâu, nuci, fasole boabe și legume precum conopida, fasolea verde și cartofii. Fibrele solubile se găsesc în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și tărâțe de psyllium. După cum se poate observa, fasolea conține și fibre solubile, și insolubile.

Pentru ca sistemul digestiv să facă față cantității sporite de fibre și să le folosească așa cum trebuie, este recomandat consumul adecvat de apă. 8-10 pahare de apă pe zi sunt obligatorii atunci când ai de-a face cu hemoroizii. Fructele și legumele sunt și ele extrem de importante în regimul pe care trebuie să îl ții dacă ai hemoroizi. Acestea nu numai că au un conținut bogat în fibre, însă conțin, de asemenea, și flavonoide, care împiedică sângerările cauzate de hemoroizi.

CITEȘTE ȘI: Fructul care scade colesterolul, întărește imunitatea și menține sănătatea inimii: Are și contraindicații

Probioticele sunt benefice pentru flora intestinală, acestea fiind bacterii bune pentru sistemul digestiv. De aceea este indicat să consumi alimente bogate în probiotice dacă ai hemoroizi. Iaurtul și chefirul, de exemplu, sunt alimente cu un conținut ridicat de probiotice.

Regim alimentar pentru combaterea hemoroizilor

Dacă te confrunți cu hemoroizii, e indicat să consumi zilnic alimente cu un conținut bogat de fibre alimentare și să bei 8-10 pahare cu apă.

Fructe și legume din belșug: mere, pere, prune, pepene roșu, fructe de pădure, struguri, cartofi, roșii, spanac, varză, salată verde, kale, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, castraveți, țelină, ardei grași, etc.

Leguminoase (fasole boabe, năut, linte, mazăre, boabe de soia); acestea pot fi fierte, pasate și asezonate cu sare, ulei de măsline și ierburi proaspete tocate, după preferințe (pătrunjel, mărar, busuioc etc.) și consumate cu salate de legume crude sau pot fi amestecate în tocănițe, împreună cu diverse legume;

Pâine de grâu integrală, pâine de secară, tărâțe, fulgi de ovăz, paste integrale;

Migdale, nuci, nuci pecan.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img