duminică, 28 aprilie, 2024

Cod portocaliu de ninsori in 7 judete. Val de zapezi anuntat de meteorologi

Distribuie:

Publicat:

Luni la pranz, a intrat in vigoare un cod portocaliu de ninsori in centrul tarii, iar pentru alte regiuni, o avertizare de ploi abundente. La Predeal, peisajul a inceput sa devina alb, iar la Balea Lac, stratul de zapada a atins 80 de centimetri. Drumarii promit, ca de obicei, ca se vor descurca, dar adevarul se va vedea marti noapte, cand este asteptat un alt val de ninsori.

In centrul tarii, la Predeal si in Poiana Brasov, a inceput sa ninga de la pranz. In scurt timp, stratul de zapada a crescut la 10 centimetri.

In zona montana, la Predeal, ninsoarea a inceput cu mult inainte de a intra in vigoare codul portocaliu. Si peisajul s-a albit foarte repede. Meteorologii spun ca luni seara se va asterne un strat consistent de zapada.

Meteorologii au anuntat un cod galben de ploi si vant puternic in Muntenia, estul Olteniei si sudul Moldovei, dar si unul portocaliu de ninsori, incepand de luni seara, in Brasov, Covasna, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita si Arges.

Autoritatile ne recomanda ca, atunci cand plecam la drum, sa avem cauciucuri de iarna de buna calitate, sa avem rezervorul plin si sa ne asiguram ca nu exista probleme la sistemul de incalzire a masinii. Si n-ar strica sa aveti si niste lanturi antiderapante, o lopata si un saculet de nisip in portbagaj.

Putinii turisti, prinsi de schimbarea de vreme la Predeal, s-au bucurat insa de prima zapada.

A nins si in judetul Sibiu, inca de la primele ore ale diminetii. La Balea Lac, temperatura a scazut la -8 grade. Acum, stratul de zapada masoara aproape 80 de centimetri si va creste si in zilele urmatoare, spun meteorologii.

Si la Paltinis peisajul incepe sa devina unul de poveste. Statiunea este acum pustie, dar se va aglomera peste cateva zile, pentru ca se deschide sezonul de ski si incepe vacanta de 1 decembrie si Sfantul Andrei.

In judetul Dambovita, jandarmii montani ii avertizeaza pe turisti sa nu se aventureze pe traseele dificile daca nu sunt echipati bine de iarna.

La Ranca a nins inca de luni noapte. Stratul de zapada a ajuns la 15 centimetri, iar drumarii au fost nevoiti sa lucreze fara oprire pentru a mentine deschisa portiunea din Transalpina care asigura accesul spre statiune.

Pe stradutele din statiune, nimeni nu s-a ostenit insa sa dea zapada la o parte. Putinii soferi care au avut drum pe aici au folosit lanturile pentru a inainta.

De miercuri, cabanierii asteapta si primii turisti din cele cateva mii care isi vor petrece in zona cele patru zile libere de ziua nationala.

PROGNOZA METEO PANA JOI

Astazi avem vreme urata, cu precipitatii destul de serioase in sudul, centrul si estul tarii. Marti, va ploua in sud si sud-est; in Moldova va fi lapovita; in Transilvania va ninge, iar la munte vor fi ninsori consistente si viscol. Marti, vantul va sufla mai tare si in sud-estul tarii. 

Miercuri precipitatiile se raresc. Prin est e posibil sa picure trecator sau sa burniteze; iar la munte vor fi ninsori sporadice. Vantul mai are unele porniri la munte si in vestul tarii.  Joi vremea se strica din nou. O sa ploua la inceput in vest si sud-vest; apoi ploile vor cuprinde si restul tarii; la munte va fi lapovita, iar vantul se va inteti cam peste tot.

In Bucuresti astazi se strica vremea. Dupa pranz incep ploile si se porneste vantul. Maxima va fi in jur de 7 grade. Maine: alta zi mohorata si rece. O sa mai ploua slab din cand in cand; vantul mai are unele rabufniri si maxima se opreste pe la 6…7 grade; iar minima va fi 2..3 grade. Miercuri scapam de ploi; s-ar putea sa apara si soarele; iar vantul va fi putin mai activ. Maxima urca spre 9 grade; insa noaptea se raceste si temperatura ajunge la MINUS 1 grad. **Joi avem atmosfera inchisa; ploi spre seara si o maxima tot de vreo 9 grade.

La munte, astazi se raceste si va ninge serios in Carpatii Meridionali si Orientali. Vantul va sufla tare, in special pe creste si va viscoli ninsoarea. Maine, vin alte ninsori consistente tot in masivele in masivele sudice si in cele estice; iar vantul continua sa sufle cu putere. In schimb, in masivele vestice asteptam vreme buna.  Miercuri se incalzeste usor si mai apar ceva innorari si ninsori pe zone restranse. Joi temperaturi mai cresc putin; insa vom avea vreme inchisa, cu lapovita mai intai in Carpatii Occidentali; apoi si in restul zonei montane si vant intens, cu viteze mari pe creste.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img