marți, 30 aprilie, 2024

ATENTIE! Caz fara precedent in Moldova! Cel mai dificil caz de hemofilie din ultimele doua decenii! Un tanar a fost la un pas de moarte, dar a fost salvat de medicii ieseni

Distribuie:

Publicat:

 Un tanar iesean a fost de doua ori salvat de catre medicii de la Hematologie • Acestia si-au pus mainile in cap cand au vazut ce ascundea corpul baiatului • Diagnosticat de la opt luni de zile cu hemofilie, boala a degenerat si l-a adus la un pas de moarte • Baiatul a suferit toata viata din cauza mediului social care nu l-a acceptat asa cum s-a nascut

Medicii de la Clinica de Hematologie a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi au facut fata celui mai grav caz de hemofilie din zona Moldovei. Au salvat de la moarte de doua ori un tanar iesean care a ajuns la Centrul de Primiri Urgente (UPU) cu mai multe sanse de deces decat de viata. Acesta prezenta dureri abdominale difuze, astenie fizica si transpiratii reci. Medicii au depus eforturi uriase pentru a stabiliza starea de sanatate a tanarului. Acesta a primit la varsta de opt luni un diagnostic care avea sa-l urmareasca toata viata. Este vorba despre hemofilie de tip A. Viata lui a fost un cosmar inca din copilarie. Boala nu l-a lasat sa termine scoala si l-a tinut toata copilaria departe de prieteni. Astazi, dupa doua episoade de risc vital, baiatul are o singura dorinta: sa aiba o viata normala. Medicii sunt insa, in continuare, foarte rezervati.

"Vomitam negru, am crezut ca mor"

Florin Adrian Onofrei are astazi 21 de ani. Inca de cand avea opt luni, a fost diagnosticat cu hemofilie de tip A. Aceasta boala a fost motivul pentru care Florin nu a avut niciodata o viata normala. A fost in permanenta protejat de familie si profesori si adesea ocolit de prieteni. Se stia cu o boala grava, iar parintii l-au invatat de mic copil cum este sa traiesti menajandu-te in permanenta. O simpla lovitura de minge, o simpla cadere de pe bicicleta, specifice varstei, l-ar fi adus pe baiat la limita dintre viata si moarte.

La varsta de 19 ani, a ajuns la UPU, prezentand dureri abdominale, stari de voma si ameteala. Nu a stiut ca, din acel moment, viata lui il va provoca si mai tare. "In ianuarie 2017 am ajuns la spital cu o durere in zona inghinala, in partea stanga. Simteam ca nu mai am forta, vomitam tot ce mancam, ma durea efectiv tot corpul. Intr-o seara, cand au ajuns parintii mei acasa de la lucru, m-au gasit lesinat. Nu-mi amintesc cum s-a intamplat, cred ca lesinasem prin somn. Au sunat la Ambulanta si am plecat spre spital, unde, dupa o ecografie, m-au bagat direct in sala de operatii. Cand m-au deschis, au gasit un hematom mare de 20 de centimetri. Mi s-a spus ca nu au umblat acolo, ci l-au lasat sa se absoarba. De atunci, am stat mai mult in spital decat acasa. Stateam cateva saptamani in spital si doua trei zile acasa. Dupa o perioada chinuitoare, am simtit ca-mi revin, medicii au confirmat ca starea mea de sanatate era mai buna si am plecat acasa. La un an dupa, s-a repetat acelasi episod, care mi-a vestit ca voi avea din nou acceasi situatie. Asa a si fost. Diferit era, ca cea de-a doua oara a fost mult mai dureros, mai apasator, credeam ca nu am sa-mi mai revin vreodata. Imi amintesc ca vomitam negru, sughitam si ma durea tare in piept, am crezut ca mor. Atunci am stat iar in spital cateva saptamani", spune Florin.

"Am fost marginalizat toata viata"

Florin s-a nascut damnat la suferinta. Nu numai boala a fost cea care l-a facut sa sufere, dar si mediul social. Din cauza diagnosticului pe care l-a avut din frageda pruncie, baiatul nu a avut sansa la o viata normala. A fost nevoit sa stea mai mult inchis in casa, din frica parintilor de a nu da voie ca pruncul lor sa fie ranit. Florin isi aminteste cu groaza momentele in care in pauzele dintre ore trebuia sa-si priveasca colegii pe fereastra jucandu-se, el nefiind capabil sa o faca. Profesorii, asa cum isi aminteste baiatul, au inteles boala acestuia si l-au menajat. Toata aceasta grija dusa la extrem, lipsa unei vieti normale, a unei rutine, a unui grup de prieteni, l-au convins pe tanar ca cel mai mare vis al sau este de a fi pur si simplu un om normal. Nimic mai mult, doar un om normal. "Viata pe care am avut-o din cauza bolii este greu de inchipuit. Am primit adesea insulte de la copii, de la oameni, m-am simtit marginalizat. Boala nu mi-a dat voie sa fiu independent, sa merg la liceu. As fi vrut din tot sufletul sa termin liceul, dar nu am avut cum, din cauza ca nu ma pot deplasa mult timp nesupravegheat. Am avut momente grele in viata, dar stiu ca voi fi candva un om normal. Voi putea sa merg la serviciu, sa am o masina, sa ma plimb, sa ma bucur de natura. Asa cred ca ar fi vrut si parintii mei sa ma vada. Sa ma descurc singur. Acum, ca am primit si a doua sansa la viata, vreau sa multumesc in special doamnei doctor Oana Badulescu, fara de care, probabil nu as mai fi fost astazi pe Pamant. Mi-a salvat viata de doua ori. Nu am cuvinte sa-i multumesc", adauga Florin.

Caz unic in zona Moldovei

Inca de la inceput, medicii au fost rezervati in ceea ce priveste sansele lui Florin la viata. Acestia sustin ca este cel mai complex si grav caz care a existat vreodata in zona Moldovei si probabil in Romania. Baiatul, asa cum spun acestia, nu are sansa de a avea o viata normala, din cauza riscurilor la care se supune atunci cand nu este supravegheat. Mai mult decat atat, trebuie sa fie prezent la controale periodice, pentru a evita o situatie asemanatoare cu cele prezentate anterior.

"La 19 ani a fost prima data luat in evidenta la Clinica de Hematologie a Spitalului «Sf. Spiridon» si ultima evaluare hematologica fusese in anul 2014, la Spitalul de Copii «Sf. Maria». In 2017 a fost internat pentru prima data la noi in clinica. A ajuns in UPU cu dureri abdominale difuze, cu astenie fizica si transpiratii reci si se stia diagnosticat cu hemofilie de tip A, cu care a fost diagnostiat la varsta de opt luni, dar si artropatie de genunchi drept si deficit motor usor, membrul inferior drept. In UPU se stabileste diagnosticul de hematom retroperitonial gigant, este internat in clinica de Chirurgie si ulterior este tranferat in clinica de ATI in stare critica. S-a administrat tratament de substitutie cu factor de coagulare si tratament pentru eradicarea inhibitorilor cu Cortizol. Pacientul este spitalizat la acest episod 18 zile in Hematologie si ATI si se externeaza cu stare generala buna. Revine la controale periodice, la doua luni, la patru luni, la sase luni si noua luni de la acest episod, respectiv pana in noiembrie 2017. In iulie 2018, timp de opt luni, nu se mai prezinta la control. In scurt timp, a revenit cu aceleasi simptome, iar situatia a fost mult mai complicata. Starea baiatului este acum stabila", a specificat Oana Badulescu, sefa Clinicii de Hematologie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi. Aceasta spune ca situatia lui Florin a fost poate cel mai greu caz din zona Moldovei, dintre pacientii diagnosticati cu hemofilie, cu doua episoade de risc vital. Adauga ca a avut o colaborare productiva cu sectia de Anestezie si Terapie Intensiva a spitalului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img