luni, 29 aprilie, 2024

Avem o tara frumoasa! Cum se vede Romania din drona? Totul este acompaniat de muzica unui cunoscut compozitor – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Romania -Tara lui Ciprian Porumbescu, Henri Coanda, Ion Luca Caragiale, Nicolae Iorga, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Nicolae Grigorescu si multe alte personalitati despre care nu am termina niciodata sa vorbim la cat multe lucruri au facut pentru aceasta tara si chiar pentru intreaga omenire.

In clipul postat mai sus avem insa sansa sa vedem Romania, cat este ea de frumoasa pe acordurile muzicii lui Ciprian Porumbescu. Ciprian Porumbescu (nascut Ciprian Gołębiowski; n. 14 octombrie 1853, Sipotele Sucevei, Imperiul Austriac – d. 6 iunie 1883, Ciprian Porumbescu, Romania) a fost un compozitor roman. Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Nascut Iraclie Golembiovski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urma isi schimba numele de familie in Porumbescu in 1881.

A inceput studiul muzicii la Suceava si Cernauti, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” in Viena, cu Anton Bruckner si Franz Krenn. In aceasta perioada il frecventeaza, la Viena, pe Eusebius Mandyczewski, compozitor bucovinean, cu care se perfectioneaza, in particular, la teoria muzicii. [3] Intre 1873 si 1877 a studiat teologia ortodoxa la Cernauti, unde a si condus societatea studenteasca Arboroasa. A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrari sunt: „Balada pentru vioara si orchestra” op. 29, opereta „Crai nou” pusa in scena pentru prima data in sala festiva a Gimnaziului Romanesc din Brasov (astazi Colegiul National „Andrei Saguna”), unde pentru scurta vreme a fost profesor de muzica (1881-1883).

In plus, a compus muzica pentru celebrul cantec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzica ce este folosita astazi si de catre Albania pentru imnul national „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris si melodia fostului imn al Romaniei, Trei culori. A murit la 29 de ani in Stupca, acum acest sat fiind numit in onoarea sa Ciprian Porumbescu. In 1972-1973, regizorul de film Gheorghe Vitanidis a realizat un foarte popular film artistic de lung metraj pentru ecran panoramic, in doua serii, cu Vlad Radescu debutand in rolul compozitorului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img