Ce ne asteapta in 2016: Ce se ieftineste si ce se scumpeste

0
73

Anul 2016 incepe cu scaderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cu TVA 9% pentru apa, atat potabila cat si de uz industrial si agricol, cu un impozit pe dividende de 5%, in scadere de la 16%, cu un regim diferentiat de impozitare pentru microintreprinderi, dar si cu impozite mai mari pentru cladiri.

Prima dintre prevederi este cuprinsa in noul Cod Fiscal, care intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, iar celelalte au fost aprobate, ulterior promulgarii Codului Fiscal, prin Ordonanta de Guvern.

In cazul impozitarii microintreprinderilor, schimbarile presupun majorarea plafonului de incadrare in categoria de ‘microintreprindere’, de la 65.000 euro la 100.000 euro si introducerea unui sistem de cote de impozitare diferentiate in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat si 3% pentru cele care nu au salariati.

Tot de la 1 ianuarie 2016 dispare si taxa pe constructiile speciale din agricultura. Initial, autoritatile au propus ca taxa sa fie eliminata complet din 2016, insa in momentul in care presedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal in Parlament spre reexaminare, s-a decis mentinerea in vigoare pana la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor din agricultura. Taxa pe stalp a fost redusa, de la 1,5% initial la 1% incepand cu 1 ianuarie 2015.

Si supraacciza la carburanti, in valoare de 7 eurocenti/litru ramane in vigoare inca un an, desi prima varianta a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede disparitia acestei taxe la 1 ianuarie 2017.

Insa, de la 1 ianuarie 2016 intra in vigoare noua formula de impozitare pentru imobile, care duce la cresteri semnificative de taxe, in special pentru firmele mici care au sediul firmei acasa. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe cladiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridica a contribuabilului, persoana fizica sau juridica, diferentierea urmand sa se realizeze in functie de destinatia cladirii, rezidentiala sau comerciala. In plus, autoritatile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse intre 0,08% si 0,2% pentru cladirile folosite ca locuinta, si intre 0,2% si 1,3% pentru cele folosite in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc).

Tot din 2016, cei care obtin venituri din activitati independente vor fi obligati sa plateasca CAS (contributia pentru pensie), chiar daca obtin si venituri de natura salariala. In schimb, pentru aceste venituri creste deducerea de baza de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plati, pe langa impozitul de 16% pe venit, si contributia de asigurari de sanatate (CASS) de 5,5%, si CAS de 10,5%. Pe de alta parte, contributia la CAS va fi plafonata la cinci salarii medii brute lunare.

In acelasi timp, persoanele fara venituri vor fi obligate, din 2016, sa achite CASS si sa depuna o declaratie fiscala in acest scop la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.