duminică, 28 aprilie, 2024

Consumul de fast food afecteaza fertilitatea barbatilor

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat de catre o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea Harvard a ajuns la o concluzie ingrijoratoare in ceea ce priveste fertilitatea barbatilor, noteaza descopera.ro, care citeaza Futurism. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o dieta „occidentala”, care include hrana procesata si cu un continut ridicat de grasimi, precum pizza, chipsurile sau carnea rosie, adoptata in perioada adolescentei, are efecte nefaste. Astfel, aceasta dieta poate conduce spre scaderea numarului de spermatozoizi si deteriorarea celulelor Sertoli, responsabile de producerea gametilor.

Doctorii precizeaza ca desi o schimbare a dietei poate conduce spre normalizarea numarului de spermatozoizi, deteriorarea celulelor Sertoli se poate dovedi permanenta. In cadrul acestui studiu, cercetatorii au avut la dispozitie un esantion de aproximativ 3.000 de barbati cu varsta de peste 19 ani. Fiecare participant a completat un chestionar in care au raspuns la intrebari legate de dieta urmata.

In urma raspunsurilor primite, participantii au fost impartiti in patru categorii. Prima categorie este formata din cei care au o dieta „occidentala”, cea de a doua categorie este o dieta vegetariana clasica, cea de a treia implica o dieta descrisa ca fiind prudenta, cu pui, fructe, legume sau peste. Cea de a patra categorie presupune un consum ridicat de carnuri procesate, cereale integrale, peste si produse lacatate.

Cercetatorii au aflat ca barbatii care aveau o dieta „occidentala” prezentau cele mai mici niveluri de spermatozoizi dintre toate cele patru diete identificate. De asemenena, ei au aflat ca nivelurile hormonale ale acestor participanti la studiu aratau deteriorarea celulelor Sertoli.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img