Culturile vasluienilor, parjolite de seceta

0
53

Lipsa totala a precipitatiilor si temperaturile puternice au ingenuncheat agricultorii vasluieni.
Daca in anii precedenti culturile au fost roditoare, anul acesta, agricultura vasluiana a fost parjolita de seceta.

Reprezentantii Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ), spun ca pana in anul 2010, producatorii agricoli beneficiau de despagubiri din partea statului potrivit Legii nr. 381/2002, in situatia in care culturile si/sau plantatiile erau afectate de factori naturali de risc, precum seceta excesiva si persistenta in timp, ploi abundente si de lunga durata, inghetul de iarna sub pragul biologic de rezistenta al plantelor si inundatiile din revarsari de rauri sau alte ape curgatoare, cu conditia ca acestia sa fie asigurati macar pentru alti factori de risc decat cei pentru care solicitau reparatii financiare.

Cei care au terenurile asigurate se confrunta cu o alta problema deoarece, societatile de asigurare/reasigurare nu asigura factorii de risc de mai sus intrucat se manifesta, de regula, pe areale mari, provocand pagube imense, drept pentru care eforturile financiare ar fi excesive.
Asigurarile se incheie doar pentru factori de risc care se manifesta pe suprafete mici, cum ar fi alunecarile de teren, incendiile s.a.m.d.

” DAJ Vaslui vine in intampinarea problemelor cu  doua seturi de masuri. Pe de o parte, este vorba despre masuri care sa vina in sprijinul producatorilor in vederea acordarii unor eventuale despagubiri din partea statului, iar pe de alta parte, de masuri pentru reducerea impozitului pe normele de venit, potrivit Codului Fiscal.
Odata cu luna iulie si pana la finalul lunii septembrie, pe teritoriul judetului Vaslui nu s-au mai inregistrat cantitati de precipitatii insemnate, motiv pentru care culturile au avut de suferit foarte mult, creandu-se dezechilibre majore in procesele de dezvoltare a plantelor, cu consecinte asupra productiilor din acest an agricol. Avandu-se in vedere aceasta situatie deosebita, DAJ a contribuit la sustinerea producatorilor agricoli atat prin monitorizarea permanenta a culturilor afectate de seceta, cat si prin punerea la dispozitia acestora a documentelor necesare pentru evaluarea culturilor afectate”, a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Comitetele locale pentru situatii de urgenta au evaluat pagubele si gradul de afectare a culturilor.
Statistica arata ca au fost intocmite 4.861 de procese verbale de constatare, dintre care 4.456 revin producatorilor agricoli individuali, asociatiilor familiale, intreprinderilor individuale, persoanelor fizice autorizate, asociatiilor de crescatori de animale, parohiilor si 405 societatilor comerciale.

Suprafata afectata este de 102.941 de ha, peste 36% din totalul suprafetei arabile a judetului  de 280.493 de ha.  Cu precizie, suprafata cu porumb – 40.320 ha, floarea-soarelui  – 38.021 ha, plante de nutret – 12.306 ha, pasuni – 6.142 ha, soia – 3.214 ha, livezi – 861 ha; vita-de-vie – 568 ha si alte culturi – 1.509 ha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.