duminică, 28 aprilie, 2024

Cum distrug mamele stima de sine a propriilor copii

Distribuie:

Publicat:

Stima de sine scazuta nu este nici pe departe o binecuvantare, la fel cum nu este nici stima de sine ridicata. Multi adulti sufera de pe urma unor complexe ale caror radacini se afla in copilarie. Si este atat de dificil de inlaturat aceste ”buruieni”, avand in vedere ca in copilarie fiecare impresie se intipareste adanc in constiinta. Iar acest lucru se intampla si din cauza parintilor care, folosind la intamplare unele cuvinte, pot rani aproape iremediabil sufletul de copil. Educatia copiilor este foarte importanta, uneori e necesara si severitatea, dar, bineinteles, ca parintii trebuie sa se abtina de la anumite fraze, care pot avea urmari pe termen lung…

1. ”Dar este atat de usor!”
Ceea ce pentru tine este simplu si usor, pentru copilul tau este o sarcina. Posibil, o sarcina noua, dificila si chiar o sarcina care cu greu isi va gasi rezolvare. Parintii spun aceasta fraza din cele mai bune intentii. Insa in loc de efectul motivational care se asteapta, se obtine exact inversul. Copilul intelege: ”Daca asta e atat de simplu, iar mie nu-mi iese nicidecum, inseamna ca sunt un nepriceput si un neputincios”. Cel mai frecvent copii nu au forta interioara de a lupta cu aceste ganduri si se dau batuti. In consecinta, stima de sine scazuta se intareste si mai mult. Cel mai bine este sa spui: ”Nu este o sarcina simpla” sau ”Probabil ca iti este dificil”, si atunci cand va indeplini sarcina, copilul va intelege ca a reusit sa faca ceva semnificativ. Va fi un plus la stima sa de sine.

2. Parintii fac prea multe pentru proprii copii
Nu o singura data am intalnit parinti, si tati, si mame, care isi cresc copiii ca pe niste plante de sera. ”Nu merge pe-acolo, mergi pe-aici. Ca o sa-ti cada zapada pe cap si o sa te doara!”. Langa frigider nu sta, ca vei ingheta, nu spala vesela, ca o vom spala noi, la scoala te vom conduce de manuta si vom sta de vorba cu cei care te-au ofensat. Facand toate aceste, parintii ii priveaza pe proprii copii de posibilitatea de a se adapta normal vietii. Din toate acestea se subintelege sau chiar se afirma clar: ”Esti incapabil”. Stima de sine a copilului, desigur, va scadea. Lasa-l pe copil sa-si faca pasii, sa calce pe propriile greble. Va fi dureros, insa in ochii lui va inflori bucuria ca a facut pasi independenti. Nu-ti fie frica sa-i oferi libertatea.

3. Prostul obicei de a insista pe greselile facute de copil
Sa nu greseasca poate doar cel care nu face nimic. Si tu ca parinte se intampla sa mai gresesti, deci nu-ti proteja excesiv copii de greseli. Cand vor creste si vor fi fata in fata cu viata, atunci cei mai rezistenti se vor dovedi cei care nu au avut de ascuns nimic fata de realitate. Restul se vor indoi de sine si le va fi frica. Durerea care insoteste, de cele mai multe ori, greselile si insuccesele noastre, ne ajuta sa crestem si sa ne dezvoltam. Iar cu fiecare lectie de viata invatata, vom actiona din ce in ce mai increzator, vom crede din ce in ce mai mult in puterea noastra! Imagineaza-ti de ce lucruri iti privezi copiii?

Copilul este un suflet viu, un om viu. Iar sarcina fiecarui parinte este sa-l ajute sa creasca si sa se pregateasca astfel pentru viata adulta, dar nu sa educe un vesnic ”copil”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img