sâmbătă, 27 aprilie, 2024

De astazi, majoritatea romanilor vor plati mai mult! Ratele bancare au crescut fata de luna trecuta

Distribuie:

Publicat:

Indiferent de felul in care banca actualizeaza la credite dobanzile variabile compuse din Robor plus marja bancii, de astazi majoritatea romanilor platesc o rata mai mare decat luna trecuta. Indicele Robor luat in calcul de banci in momentul stabilirii dobanzii este cel stabilit de BNR in ultima zi a lunii trecute, din trei in trei luni. Pentru foarte multi, scadenta actualizarii dobanzii a fost pe 29 septembrie, cand Robor la trei luni a fost de 1,58%, comparativ cu 0,87% in iunie. Logica economica permite Robor sa creasca pana la 3%, iar in 2018 va si atinge probabil acest nivel, ceea ce echivaleaza cu dublarea dobanzii fata de momentul accesarii creditului.

Practica bancilor pentru actualizarea dobanzii variabile pe baza indicelui Robor este de doua tipuri. “Valoarea ROBOR , indicele variabil din formula de calcul dobanzii curente, se va actualiza de 4 ori pe an, la datele de actualizare. Prin data de actualizare intelegem fiecare dintre urmatoarele date din fiecare an calendaristic: data de 31 martie, data de 30 iunie, data de 30 septembrie si data de 31 decembrie”, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank. Actualizarea valorii indicelui variabil la o data de actualizare va determina modificarea Ratei dobanzii curente pana la urmatoarea data de actualizare.

Cea de-a doua practica in actualizarea dobanzilor pe baza indicelui Robor este cea bazata pe luna in care a fost accesat creditul. “Ea se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Mai exact, daca creditul ar fi fost acordat in luna octombrie, indiferent de an, datele luate in calcul sunt: ROBOR 3M din ultima zi lucratoare a lunii anterioare; in acest caz 30 Septembrie. ROBOR se va reseta din 3 in 3 luni, in functie de aniversarea datei de acordare a creditului”, spun reprezentantii BCR. Adica ai luat credit in octombrie, pe baza Robor din septembrie, urmatoarele date de resetare a dobanzii sunt 31 decembrie, 31 martie, 30 aprilie, 30 iunie.

Indiferent de metoda prin care se face actualizarea dobanzii, crucial este nivelul indicelui de referinta din ultima zi lucratoare a lunii. Astfel, indiferent daca datele de actualizare sunt trimestriale sau in ultima zi a lunii precedente celei in care ai luat creditul si se actualizeaza din trei in trei luni in functie de data acordarii imprumutului, Roborul maxim de 1,58% inregistrat vineri, 29 octombrie, scumpeste de astazi rata pentru foarte multi romani. Nu putem sti exact proportia celor care platesc din aceasta luna o rata mai mare deoarece practica bancara in aceasta privinta este neuniforma. Oricum cei cu dobanzile resetate la final de trimestru si cei care au luat credit in luna octombrie sau iulie, indiferent de an vor scoate mai multi bani din buzunar pentru rata lunara.

De exemplu, in cazul unui credit de 200.000 de lei prin Prima Casa, pentru un apartament de doua camere, nivelul Robor luat in calcul in ultima zi lucratoare din iunie, era de 0,87%. La o dobanda compusa din Robor 3M (0,87%) + marja bancii (3%), clientul a platit pana acum 1.492 de lei. De astazi, cu dobanda resetata, Robor 3M (1,58%) + marja bancii, acelasi client plateste o rata de 1.568 lei, cu 76 de lei mai mult decat rata de saptamana trecuta. Deci, la un astfel de credit, cresterea dobanzii inseamna un surplus de aproximativ 7%.

Robor isi va continua cresterea, chiar daca nu in acelasi ritm, aceasta fiind considerata o etapa tranzitorie. Asa cum arata Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, Robor este o dobanda care in general este peste rata inflatiei. “Cum inflatia a inceput sa creasca, iar estimarile noastre pentru sfarsitul acestui an sunt de 2,4%, iar pentru anul viitor de 3,5%, majorarea semnificativa a inflatiei urmand a se produce chiar din primele luni ale anului viitor, este foarte probabil ca vom avea in continuarea o crestere a Robor. Probabil ca nu va ajunge la rata inflatiei deocamdata pentru ca vorbim inca de politici monetare relaxate la nivelul bancilor centrale ale lumii, dar undeva intre 2,5% si 3% va ajunge cu siguranta anul viitor”, a declarat Dumitru.

Robor a avut in ultimele doua sptamani o crestere foarte rapida. In 11 zile bancare, indicele a crescut cu 10 puncte de baza, de la 0,98% la 1,58%. Analistii spera ca ritmul de crestere se va tempera, dar toti recunosc ca exita un motiv fundamental, cresterea inflatiei, si unul conjunctural, acordare de dividende statului de catre companiile la care acesta mai este actionar. Totusi trebuie sa nu uitam ca epoca dobanzilor mici a apus, iar valoarea pana la care poate creste Robor este in acest moment, cel putin teoretic, de maxim 3,25%. Asta deoarece rata Lombard, rata la cere se imprumuta bancile de la BNR, este de 3,25%, iar un Robor de acest nivel sau peste acesta ar determina bancile sa se imprumute de la banca centrala si sa nu se mai imprumute intre ele pentru a conduce la formarea acestui indice. Asteptarile bancherilor sunt ca BNR sa ingusteze coridorul de referinta in sedinta de politica monetara de maine, fapt care ar duce dobanda Lombard la 3% si dobanda la facilitatea de depozit la 0,50%.

sursa: economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img