sâmbătă, 27 aprilie, 2024

De ce e bine sa mananci leurda, stevie si spanac. Ce spune nutritionistul Mihaela Bilic

Distribuie:

Publicat:

Este vremea leurdei, a steviei, spanacului, a usturoiului verde si a salatelor de tot felul. Este timpul sa profitam de ele, in aceasta primavara. De ce? Pentru ca au cateva avantaje incontestabile, sustine medicul Mihaela Bilic.

Nu toti se dau in vant dupa vegetale. Sunt alimente sarace din punct de vedere nutritiv, au 90% apa, fibre, saruri minerale si vitamine, toate fara valoare calorica. “Din legume nu putem creste, nici hraniti nu putem fi. Putinele proteine si glucide pe care le contin nu pot fi absorbite, nu avem enzimele necesare sa extragem nutrientii din vegetale”, explica Mihaela Bilic in cartea sa, „Rontaieli (ne)vinovate”. 

Atunci de ce auzim peste tot ca e bine sa mancam verdeturi, de unde atata interes pentru legume? Din simplul motiv ca umplu stomacul cu apa, pentru ca dau satietate fara multe calorii, pentru ca sunt sursa de vitamine, minerale si fitonutrienti. „Legumele sunt sanatoase si dietetice, ne umplu burta fara risc pentru silueta. Stomacul nu stie sa numere caloriile, el doar cantareste mancarea. Deci nu poate face diferenta dintre 300 ml de apa (0 calorii) si 300 ml de ulei (2.700 de calorii). Metabolic, e mare diferenta daca umplem burta cu un castron de salata sau cu un calup de salam”, explica specialistul. 

Usturoiul verde. Are proprietati antivirale si antifungice, este un antibiotic natural recunoscut, intareste imunitatea, scade colesterolul rau si detoxifiaza organismul. 

Leurda. Sora mai mica a usturoiului, are o aroma mai usoara, detoxifiaza la fel de mult si e plina de vitamine. Se consuma cel mai bine in salate, dar da si mancarurilor aroma de usturoi. 

Stevia. Are proprietati antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice, este o planta bogata in vitamine, saruri minerale, proteine, fibre si antioxidanti. 

Spanacul contine vitaminele B1, B2, B6, B9, C, E si K, mult fier, acid folic, caroten, proteine, lipide si glucide. Este recomandat in anemie, acnee, hipertensiune arteriala, in stari de oboseala si epuizare. 

Urzicile. Au proprietati diuretice, antianemice, remineralizante. Contin vitaminele A, B2, C si K, fier, magneziu, calciu, siliciu etc. Se spune ca „schimba sangele” si revigoreaza organismul dupa o iarna grea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img