sâmbătă, 4 mai, 2024

De ce trebuie bine reincalzita mancarea gatita inainte de a o consuma

Distribuie:

Publicat:

Unele infectii au o frecventa mai crescuta in functie de sezon. De exemplu, vara predomina infectiile cu bacterii cum sunt Salmonella, Shigella si Staphylococcus aureus. Carnea de porc, de vita sau de pui, laptele, branza ouale contaminate pot fi surse de infectii si determina boli care sunt mai frecvente pe timpul verii. Astfel, in acest anotimp predomina infectiile cu bacterii precum Salmonella, Shigella si Staphylococcus aureus, explica dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterologie la Clinica DigestMed. Aceste microroganisme se gasesc mai ales in carne, oua, lapte, dar si in legume contaminate si determina toxiinfectii alimentare cu aparitia diareei acute infectioase, boala frecventa intalnita oriunde in lume.

Infectia intestinala apare ca urmare a interactiunii dintre factorii de aparare pe care ii are organismul si cei de virulenta microbieni. Infectiile intestinale se manifesta prin crampe abdominale, scaune diareice, uneori varsaturi si febra. Aciditatea gastrica este prima linie de aparare, un Ph sub 4 fiind rapid bactericid. „Microbii trebuie sa supravietuiasca in mediul gastric acid pentru a infecta intestinul subtire sau gros. Medicatia antisecretorie frecvent folosita, adesea pe termen lung, modifica aceasta linie de aparare si faciliteaza gastroenterita bacteriana“, adauga specialistul. A doua linie de aparare e compusa din jocntiunile stranse intre celulele intestinale, de productia de molecule antimicrobiene, de stimularea sistemului imunitar loca si de flora intestinala a gazdei. Daca microbii sunt extrem de virulenti si reusesc sa dezvolte mecanisme precum productie de toxine, factori de aderenta – atunci ei trec de factorii de aparare sio ne imbolnavesc.

Conditiile igienice precare si alimentele incorect preparate termic  sau cele nepreparate – fructele de mare, hamburgerii, laptele si sucurile nepasterurizate, ca si cele lasate timp indelungat la temperatura camerei sunt factori de risc in aparitia diareei acute infectioase. „Reincalzirea insuficienta a alimentelor nu doar ca nu distruge bacteriile, dar le poate accelera multiplicarea si sa creasca cantitatea ingerata. Si chiar daca reincalzirea alimentelor preparate termic distruge bacteriile, toxinele  – de exemplu enterotoxina Stafilococului auriu – raman neatinse“. Un sistem imunitar compromis, o aciditate gastrica redusa si varsta mica sunt alti factori de risc ce ne pot expune imbolnavirilor. „Calatoriile cresc riscul de expunere la apa si alimente contaminate. Ne putem proteja prin consumul de apa imbuteliata, inclusiv pentru spalatul pe dinti, evitarea consumului de cuburi de gheata care pot fi din apa contaminata, evitarea consumului de carne sau peste crud sau insuficient preparat termic, evitatea consumului de alimente crude care au fost atinse cu mana in timpul prepararii  – salate, fructe decojite.

Legumele si fructele trebuie spalate bine inainte de a fi consummate, iar carnea trebuie gatita corect. Alimentele gatite si cele nepreparate trebuie pastrate separate, mainile trebuie spalate dupa manipularea alimentelor, dupa folosirea toaletei sau dupa contactul cu pet-urile. Totodata, cutitele si ustensilele de bucatarie trebuie spalate in apa fierbinte cu detergent dupa prelucarea carnii crude. sursa: adevarul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img