luni, 29 aprilie, 2024

De interes pentru absolventii de liceu 2018! TOPUL celor mai cautate SPECIALIZARI si cu SALARIILE cele mai MAR

Distribuie:

Publicat:

Miercuri, 4 iulie 2018 vor fi publicate rezultatele preliminare ale examenului de Bacalaureat 2018! • Pe de alta parte, in intervalul 9 iulie, respectiv 27 iulie, universitatile de stat iesene: de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara – USAMV "Ion Ionescu de la Brad", "Alexandru Ioan Cuza" – UAIC si cea Tehnica – TUIASI "Gheorghe Asachi" organizeaza sesiunea de admitere din vara, la programe de licenta • In acest context, Cotidianul BUNA ZIUA IASI – BZI va ofera date legate de cele mai cautate specializari scoase la concurs de institutiile de invatamant superior, rata de angajare dupa absolvire, cele mai mari salarii oferite pe piata muncii, respectiv taxele de studii anuale practicate de acestea • Spectaculos, in TOPUL celor mai de succes domenii sunt: Mecanica, Arhitectura (98 la suta insertie pe piata muncii in domeniul studiat – n.r.), Informatica, Economia, Electronica si Telecomunicatii, Tehnologia informatiei, Automatica si Calculatoare, Textile, Medicina veterinara, Psihologia sau Geografia turismului         

Saptamani de foc pentru absolventii claselor a XII-a! Astfel, miercuri, 4 iulie 2018 vor fi publicate rezultatele preliminare ale examenului de Bacalaureat 2018.

De asemenea, in intervalul 9 iulie, respectiv 27 iulie, universitatile de stat iesene: de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) si cea Tehnica (TUIASI) "Gheorghe Asachi" organizeaza sesiunea de admitere din vara, la programe de licenta.

Cum se deruleaza admiterea, care sunt taxele de studii si cele mai cautate specializari

Concret, Universitatea Cuza programeaza sesiunea de vara a admiterii, anume înscrieri la programe de licenta intre 16 si 21 iulie. Aici, cea mai mica taxa de studiu anuala este la Facultatea de Teologie Romano – Catolica de 1.600 lei ,in timp ce taxele maxime sunt la Facultatea de Geografie – Geologie, specializarea Geografia turismului (in Limba franceza) de 3.900 si Informatica – 3.600 lei. Aici, cele mai cautate specializari sunt din domeniile: Informatica, Economie, Limbile straine, Psihologia sau Geografia turismului.

La Universitatea Tehnica, inscrierile la programe de licenta (sesiunea de vara) sunt programate intre 9 si 27 iulie. Cele mai mici taxe de studiu practicate sunt la facultatile de Textile, Pielarie si Management Industrial, respectiv Stiinta si Ingineria Materialelor de 2.000 lei, iar cele mai mari la Arhitectura "G.M. Cantacuzino" – 4.000 lei sau Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei – 3.500 lei. Aici, cele mai cautate specializari sunt in domeniile: Mecanica, Arhitectura (98 la suta insertie pe piata muncii in domeniul studiat – n.r.), Electronica si Telecomunicatii, Tehnologia informatiei, Automatica si Calculatoare, Textile.

In final, la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", inscrierile la admiterea pentru programe de licenta se vor derula intre 12 si 21 iulie. Cele mai mari taxe de studiu sunt la Medicina veterinara cu 5.000 lei, Medicina veterinara (în Limba engleza) cu 3.500 euro, iar cele mai mici la Horticultura cu 2.800 lei, respectiv Peisagistica – Ingineria mediului tot cu 2.800 lei. Aici, cele mai cautate specializari sunt: Tehnologia prelucrarii produselor agricole, Protectia consumatorului si a mediului, Biologie si Medicina Veterinara.

Care era situatia in urma cu doi ani

Pe de alta parte, in baza optiunilor din anii trecuti, dar si a sondajelor facute pe parcursul anului universitar 2015 – 2016, generatiile de absolventi ai claselor a XII-a aratau ca au devenit din ce in ce mai pragmatici atunci cand vine vorba de alegerea specializarilor pe care doresc sa le urmeze.

Spre exemplu, la UAIC, la admiterea din urma cu doi ani, cei mai multi liceeni au optat sa se inscrie la facultati cu domenii precum: Economie si Administrarea Afacerilor, Litere, Filosofie si Stiinte Social Politice, Psihologie, Asistenta Sociala sau Relatii Internationale.

De asemenea, Matematica, Geologia si Geografia de la Cuza sau de la Universitatea Tehnica (TUIASI) "Gheorghe Asachi": Ingineria chimica, Stiinte ale mediului, Inginerie civila si instalatii, respectiv Electronica si telecomunicatiile se aflau pe lista celor mai cautate domenii de catre liceenii claselor a XII-a. De precizat ca acestea erau cotate ca cele mai bune si care ofereau cele mai mari sanse de obtinere a unui job.

Concret, un numar mare de studenti care s-au angajat dupa terminarea studiilor sunt cei de la Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata. Este vorba despre absolventii promotiei 2015 care, in proportie de peste 80 la suta, au reusit sa aiba o slujba pe domeniul studiat.

De asemenea, la nivelul Uniunii Europene (UE), tinerii cu studii superioare care au, acum, cea mai mare cautare sunt cei din domeniul Mecanicii, Chimiei alimentare, Electrotehnicii si al Electronicii. Si cei care termina Informatica, Economia Informatica, respectiv Microelectronica si electronica aplicata, Informatica aplicata si ingineria electrica sau Arhitectura reusesc foarte usor sa-si obtina un loc de munca pe plan local sau in tara. Mai mult, tocmai aceste facultati au parteneriate si cu firme sau companii prezente la Iasi si, inca din timpul studiilor, cei mai buni studenti sunt recrutati.

Salariul nu este PRIMA conditie solicitata de viitorul angajat patronilor

Conform statisticilor oficiale, peste 85 la suta dintre ei reusesc sa obtina un loc de munca imediat dupa ce-si termina studiile, exact pe specializarile urmate. La nivel de salarizare, de la un absolvent de Arhitectura platit si cu peste 4.000 lei (lunar – n.r.) in Romania, de Mecanica similar sau Electronica si Telecomunicatii cu 4.500 sau Informatica, respectiv Automatica si Calculatoare cu peste 5.000 lei, acestea sunt in topul celor mai bine platite.

Interesant este ca, asta in baza unui studiu coordonat de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rectorul de la Cuza, in topul cerintelor la angajare de catre absolventi se afla: posibilitati de avansare pe line profesionala, acceptarea de catre angajator sa-si poata continua studiile post-licenta, facilitati precum acordarea tichetelor de vacanta, participarea la traininguri de specialitate. Spectaculos este ca salarizarea nu este prima conditie ceruta de angajator, leafa fiind abia pe locul al IV-lea sau al V-lea, din aceasta perspectiva.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img