luni, 29 aprilie, 2024

Doar in Romania! Terorizati de invatatoare, pentru ca locuiesc la manastire, copiii refuza sa mai mearga la scoala

Distribuie:

Publicat:

20 copii din trei catune fara drumuri de acces din Pasul Tihuta nu mai merg de aproape trei saptamani la scoala dupa ce au fost terorizati de noua sefa a scolii din Piatra Fantanele, pentru ca in cursul saptamanii ei locuiau la manastirea din localitate, informeaza radioromaniacluj.ro. Pana acum trei ani copiii veneau zilnic intre 6 si 18 kilometri, pe jos, prin viscol si frig pana la scoala. Lipseau des, iar rezultatele la invatatura nu erau pe masura potentialului copiilor. Parintii copiilor au cautat o solutie pentru a evita oboseala drumul zilnic catre si de la scoala, iar maicutele manastirii de la Piatra Fantanele au acceptat sa ii gazduiasca in timpul saptamanii, sa ii supravegheze si sa ii ajute la teme. 

”Parinti au apelat la noi pentru ca ne cunoastem, pentru ca avem o relatie speciala cu aceste comunitati, prin faptul ca manastirea a administrat de peste 700 de ani aceste comunitati si bineinteles am intins o mana de ajutor ca acesti copii sa-si poata continua scoala la Piatra Fantanele. Copiii sunt adusi de parinti duminica seara si raman la manastire pana vineri seara. Vreau sa specific, copiii nu sunt abandonati, ei au familie, iar aceste familii pe care noi acum le ajutam, ne-au fost alaturi atunci cand manastirea avea o situatie financiara mai grea. Acum ne-a venit noua randul sa-i ajutam, mai ales ca sunt copii cu potential, a declarat Maica Stareta Pamfilia.

”Cand trebuia sa vin de acasa de la Ciosa trebuia sa ma trezesc in fiecare dimineata la ora 5, pana la bariera faceam o ora, doua si dupa aia veneam cu maicile.

De cand stau aici e mult mai bine, nu ma mai trezesc dimineata asa devreme. De cand maicutele se ocupa de noi nu mai sunt asa probleme cu scoala, pentru ca maicile se ocupa de noi, ne fac sa intelegem si fiindca ne pregatim in fiecare zi acasa, ne ajuta sa devenim mai inteligenti. Aici avem si timp liber, eu citesc, ma odihnesc cand sunt obosita. Ceilalti copii fac meditatii, se joaca sau se plimba pe afara, spune Cristina, una dintre fetele care a fost gazduita de manastire timp de trei ani si care doreste sa aiba o cariera in IT.

”Copiii care vin de la Ciosa au fost cazati la manastire, maicutele au grija de ei, frecventa este de suta la suta, acest lucru se reflecta in situatia la invatatura, care s-a imbunatatit. Inainte lipseau, veneau cam trei, patru zile pe saptamana, pentru ca distanta de la Ciosa la Piatra Fantanele este foarte mare, 10-16 km si nu se puteau incadra ca sa ajunga acasa era obositor pentru ei”, a declarat si Maria Anca, fosta coordonatoare a scolii din localitate, care a iesit anul acesta la pensie.     

Anul acesta dupa ce conducerea scolii a fost preluata de o alta invatatoare iar copiii care locuiau la manastire au inceput sa fie persecutati, loviti si jigniti, iar in fata acestor manifestari, alaturi de parinti, au decis ca nu mai merg la scoala.

”Ne spunea ca pe mine ma lasa repetent si ne spunea sa nu le spunem la maicute ce facem noi la scoala, ca noi suntem rai. Ne intreba cu cine dormim la manastire, ce facem, ce mancam”, povesteste Ionut, unul dintre acesti copiii.  Speriate de ce se petrece la scoala, si pentru a nu le face mai mult rau copiilor, maicutele le-au spus parintilor ca poate e mai bine sa ii ia acasa pe copii si poate astfel conflictul de la scoala se va stinge. In zadar insa, micutii nu mai vor sa mearga la scoala iar parintii nu au posibilitatea sa ii aduca zi de zi zeci de kilometri pe jos…

”Le vorbea urat, ii tragea de par, le dadea cu palma dupa cap si le spunea sa nu mai spuna la maicute si la parinti ce o fost in clasa, i-o terorizat de o tinut in ei copiii vreo saptamana, doua…pana la urma or spus tot cate unu, cate unu si-or dat drumul”, spune unul dintre parinti. In mod cu totul inexplicabil conducerea Inspectoratului Scolar sustine, dupa trei ani in care copiii de la Piatra Fantanele au mers la scoala zi de zi si rezultatele la invatatura au crescut simtitor ca de acum micutii trebuie sa mearga la scoala din familii, sa parcurga zilnic, pe jos, intre 12 si 36 de kilometri, indiferent ca au 3, 6 sau 12 ani.

”Copiii sa ramana in familie si sa fie adusi din familie la scoala. De ce trebuie sa facem apel la internat? pentru ca va dati seama ce inseamna pentru un copil de sase ani statul in regim de manastire? V-ati pus aceasta intrebare?”, declara, absolut nonsalanta inspectorul – scolar Smaranda Florean. Deci, inspectoratului scolar i-a luat trei ani sa-si dea seama ca e traumatizant pentru copii in casa maicutelor, si ca e mult mai bine pentru ei sa bata kilometri pe jos prin frig si ploi… Are vreo logica decizia asta? Orice om normal la cap ar raspunde ca nu…

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img