sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Donald Trump face AMENINTARI FARA PRECEDENT la adresa Turciei: ‘O vom DEVASTA, daca ii ataca pe kurzi’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat Turcia cu devastarea economică, în cazul în care va ataca miliţiile kurde din Siria, care sunt aliate ale Statelor Unite, provocând luni o reacţie dură din partea Ankarei, iar retorica a reaprins temerile legate de o nouă tensionare a relaţiilor dintre aliaţii NATO, transmite Reuters, potrivit news.ro .

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia sunt tensionate de mult timp din cauza sprijinului acordat de Washington pentru kurzii din YPG, organizaţie văzută de Turcia ca o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care organizează de zeci de ani o insurgenţă în Turcia.

Vorbind la Riad, secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că nu crede că avertismentul va schimba planurile americane de retragere din Siria. Întrebat ce a vrut să spună Trump cu expresia devastare economică, acesta a răspuns: ”Va trebui să îl întrebaţi pe preşedinte”.

”Am aplicat sancţiuni economice în multe locuri, mă gândesc că se referă la astfel de lucruri”, a spus Pompeo, adăugând că nu a discutat cu Ankara după comentariile lui Trump.

Duminică, Trump a afirmat că Statele Unite vor începe retragerea din Siria, anunţată în decembrie, dar că vor continua să atace luptătorii Statului Islamic.

”Vom ataca de la baza existentă în apropiere, dacă se reformează. Vom devasta Turcia, economic, dacă atacă kurzii. Vom avea o zonă sigură de 20 de mile…La fel, nu dorim ca Turcia să fie provocată de kurzi”, a scris Trump pe Twitter.

Ankara este conştientă de costul relaţiilor tensionate cu Statele Unite. Criza diplomatică de anul trecut, când Trump a impus sancţiuni împotriva a doi miniştri turci şi a mărit tarifele pentru exporturile de metale ale Turciei, a dus la deprecierea la un minim record a lirei, în luna august.

Lira s-a depreciat luni cu până la 1,6%, la 5,5450 unităţi pentru un dolar, fiind cotată ulterior la 5,52 unităţi pentru un dolar.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, apsus că Ankara nu este mpotriva ideii unei zone sigure de-a lungul frontierei, dar a spus că partenerii strategici nu trebuie să comunice pe reţelele sociale.

”Nu poate fi obţinut nimic prin ameninţarea economică a Turciei. Trebuie să vedem cum ne putem coordona şi cum putem rezolva asta”, a afirmat Cavusoglu într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de Externe al Luxemburgului.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, a reacţionat spunând că Trump ar trebui să respecte alianţa Washingtonului cu Ankara.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img