Elevii care chiulesc se pot trezi cu Politia acasa. Amenzile pe care le risca parintii

0
93

Cine chiuleste de la scoala se poate trezi cu politia acasa. Se intampla in Galati, unde politistii locali au depistat elevii cu zeci sau sute de absente si, rugati de profesori, au mers sa discute cu parintii.

Iar in unele cazuri au dat amenzi. Romania este pe locul 2 in Europa la abandonul scolar.

“Politist: Copilul dumneavostra nu mai frecventeaza cursurile institutiei de invatamant.
Mama: Nu prea s-a dus! Era frig, se simtea rau.
Politist: De ce nu s-a dus?
Mama: Acum se duce. E prin casa, pe aici.”

Intr-o singura luna, 20 de elevi dintr-o singura clasa au adunat aproape 700 de absente. Profesorii au apelat la politistii locali sa ia legatura cu familia, in incercarea de a reduce abandonul scolar.

“Politist local: Obligatia dumneavoastra ca si parinte, ca si tutore, este sa va asigurati ca copilul merge la scoala.
Mama: O sa se duca.
Politist: Sanctiunea contraventionala este de la 100 la 1.000 de lei.”

Pana acum, politistii locali au aplicat 30 de amenzi.

Petrica Hahui, comandant Politia Locala Galati: “Pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. In afara de contraventie, poate fi parintele tras la raspundere si pentru savarsirea infractiunii de ”impiedicare a accesului la invatamant”.”

In unele scoli, situatia este ingrijoratoare.

“Uitati, 685 de absente. 106 absente intr-o luna, un elev care ne spune ca este plecat in strainatate. Nimeni nu vine sa faca o cerere de transfer in strainatate.”

Prof. Nicolae Ciocan, Scoala nr. 15, Galati: “Ne-am dus noi dupa ei, i-am instiintat, pe noi oricum nu ne mai baga in seama. Nici nu ii poti exmatricula. El ramane repetent pentru ca, la sfarsitul anului, primeste nota 4 la purtare, sau 2, in functie de numarul de absente, ca regulamentul spune ca la fiecare 10 absente nemotivate ii scadem un punct la purtare, raman repetenti si ii avem inscrisi si anul urmator, si anul urmator.”

Daca elevii raman repetenti si depasesc cu 3 ani varsta corespunzatoare clasei in care sunt, ei trec la invatamantul cu frecventa redusa. Daca trec cel putin 4 ani, sunt integrati in programul “a doua sansa”.

Potrivit cifrelor de la Eurostat, in fiecare an in Romania, peste 270.000 de elevi abandoneaza scoala.