EXCLUSIV! Un celebru CHIRURG din Iasi face DEZVALUIRI INCENDIARE! Adevarul despre cei care vor sa distruga sistemul medical romanesc

0
110

Unul dintre cei mai mari si apreciati chirurgi, atat din Romania, cat si din strainatate, prof. univ. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, a fost prezent ieri, 24 ianuarie 2018, la o noua editie speciala si spectaculoasa a BZI LIVE, cel mai nou si modern produs media din oras si zona Moldovei • Intr-o maniera extrem de lucida, directa si dand dovada clara a faptului ca stie detalii atat din sistemul medical autohton, dar si din strainatate, acesta a prezentat o serie de elemente importante din zona medicala • Profesorul care a facut mii de operatii pe cord s-a destainuit in direct, povestind exact care au fost cele mai mari provocari ale carierei lui remarcabile • Acesta a vorbit despre necesitatea urgenta a investitiilor in infrastructura si aparatura medicala, incidenta din ce in ce mai mare a bolilor cardiovasculare in randul romanilor, dar si despre lipsa respectului fata de medici • Intr-o maniera exploziva, chirurgul Tinica a facut dezvaluiri despre interesele obscure din afara tarii atunci cand vine vorba de problema sensibila a transplanturilor

Celebrul chirurg roman, prof. univ. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, a fost prezent ieri, 24 ianuarie 2018, la o noua editie speciala si spectaculoasa a BZI LIVE!

Profesorul care a facut mii de operatii pe cord s-a  destainuit in direct, povestind exact care au fost cele mai mari provocari ale carierei lui remarcabile. Acesta a vorbit despre necesitatea urgenta a investitiilor in infrastructura si aparatura medicala, incidenta din ce in ce mai mare a bolilor cardiovasculare in randul romanilor, dar si despre lipsa respectului fata de medici.

"Marile spitale din Europa cauta sa-i aduca acolo pe romani pentru a le face transplanturi"

Intr-o maniera exploziva, chirurgul Tinica a facut dezvaluiri despre interesele obscure din afara tarii atunci cand vine vorba de problema sensibila a transplanturilor.

Concret, acesta a aratat ca, daca in Romania o operatie de transplant costa trei mii de euro, in strainatate suma ajunge si pana la 22 mii euro. Mai mult, in 2013, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a facut deconturi (la spitale din afara tarii – n.r.) de peste 100 milioane euro altor centre medicale din Europa.

"Statul roman trebuie sa investeasca masiv in sanatate si in dotarea cu aparatura moderna marile spitale. Legat de transplanturi, sa stiti ca la noi legislatia este extrem de proasta. Dincolo de acestea, am urmarit in ultimul timp de ce este atacat sistemul medical din Romania! Spre exemplu, interventiile de transplant costa in strainatate de cinci sau zece ori mai mult decat la noi. Or, daca un pacient alege sa se opereze in strainatate, CNAS plateste pretul de acolo. Eu vreau sa va spun ca Iasul medical sta foarte bine prin comparatie cu concurenta din exterior. O cauza pentru acest lucru este ca pacientilor li se spune ca afara e mai bine sau din snobismul nostru, al romanilor. Pe de alta parte, pacientii care sunt operati acolo se intorc acasa si trebuie monitorizati si consultati aici…", considera chirurgul.

Romania, in topul european al tarilor unde oamenii mor din cauza bolilor cardiovasculare

Avand in vedere specializarea sa, profesorul Tinica vine cu o analiza ingrijoratoare. Romania, dupa Federatia Rusa si Ungaria, se afla in topul european al tarilor unde oamenii mor din cauza bolilor cardiovasculare.

"Incidenta bolilor cardiovasculare in randul romanilor este una extrem de ridicata. Mare parte a acestor boli sunt cauzate de substratul genetic, prezenta diabetului zaharat, alimentatie sau obezitate. Si prezenta stersului este, de asemenea, o cauza! Pe de alta parte, in ultima perioada s-a reusit investigarea patologiei acestor boli, deoarece avem la dispozitie aparatura si laboratoare moderne. Asa, acum am ajuns sa le depistam mai rapid. Astfel, acum, un pacient care a facut un infarct actut de miocard daca suna la 112 si este transportat in timp util la spital, precum Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, i se stenteaza artera unde a avut loc infarctul, in doua trei-zile isi poate reveni. Odata cu programul nostru de la Institut, din 2010, pe zona acestui tip de infarct a scazut la o rata de mortalitate de trei sau patru la suta. In Romania avem si sistemul SMURD, tara noastra are distante foarte mari, datorita SMURD-ului timpul pana cand ajunge pacientul cu infarct s-a scurtat, lucru esential in asemenea cazuri", a mai completat medicul.  

Un spital modern pe zona tratarii bolilor inimii ar putea ajunge si la peste un sfert de miliard euro

Omul care a salvat viata a mii de pacienti continua sa lupte ca la Iasi sa existe un spital ultra-modern in care sa fie tratati cei care au probleme cardiace. Totul in contexul in care in Moldova exista doar cel de la Iasi fata de zona Bucurestiului sau Transilvaniei.

"In Moldova, noi suntem singurul centru pentru interventiile la cel mai inalt nivel pe zona bolilor si a interventiilor chirurgicale cardiovasculare. Practic, ne adresam la o populatie de peste cinci milioane de locuitori. Aici, desigur ca avem proiecte pentru un nou spital, unul ultra-moden. Sincer sa va spun, suma necesara pentru a avea asa ceva la Iasi si care sa fie comparabil cu cele din Europa Occidentala ar trebui sa investim pana la 350 milioane euro, lucru imposibil, avand in vedere posibilitatile noastre financiare ca Stat. Apoi, pentru a face operatii la nou-nascuti pe cord ne-ar trebui un nou spatiu, deoarece asemenea pacienti sunt cu totul si cu totul diferiti de ceilalti. Oricum, cel mai tanar pacient pe care l-am operat avea cinci zile, in timp ce o doamna de o suta ani, si care a mai trait doi ani dupa operatie, a fost cel mai batran", detaliaza chirurgul Tinica.

Incidenta infarctului la tineri, din ce in ce mai ridicata

Dramatic este, asa cum insusi medicul Grigore Tinica arata, faptul ca incidenta infarctului miocardic in randul tinerilor este, in ultimii ani, din ce in ce mai ridicata. Totul are la baza ritmul extrem de rapid al vietii contemporane si stresul.

"Da, acest lucru il constat din ce in ce mai des. Chiar am avut pacienti tineri de peste 24 ani care au facut un asemenea infarct. Aici, principalele cauze tin de ritmul vietii noastre foarte alert, stresul si alimentatia. Spre exemplu, daca inaintea unui examen nu dormim patru-cinci zile, bem foarte multa Cola si cafea, ne preocupam si agitam foarte mult, normal ca ajungem la acest moment nefericit… Nu mai spun de faptul ca, acum, tinerii consuma tot felul de substante care pot provoca infarct. Pentru a ne feri de asa ceva, chiar daca suntem tineri, trebuie sa renuntam la fast-food, sa facem miscare, dar miscare care nu inseamna sa mergem la sala de trei ori pe saptamana si sa mai cunoastem sau discuta cu cineva p-acolo, ci sa mergem pe jos sau sa avem un ritm de viata sanatos", avertizeaza managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi.

E necesar un program de educare sanitara a populatiei

Tocmai pentru a se evita asemenea situatii grave, chirurgul crede ca e nevoie de o mai buna informare si educare a cetatenilor atunci cand vine vorba de modul in care pot fi prevenite sau depistate bolile cardio-vasculare.

"Da, cu siguranta ca e nevoie de un asemenea program national de educare a populatiei. Trebuie sa plecam de la cursurile de prim-ajutor pe care trebuie scolarii si tinerii sa le stie, sa avem grija ca, macar la doi ani, sa ne facem un control medical amanuntit, nu doar la inima, ci si la alte organe. Ca simptome care apar inaintea declansarii unui infarct si care ar putea duce la prevenirea lui avem durerile in piept, la membrele inferioare, daca vedem ca ne creste burta. Oricum, dupa 40 ani, trebuie sa fim constienti ca e obligatoriu sa facem un control medical de specialitate in fiecare an. Apoi, sa evitam aceste forumuri care au aparut pe Internet si unde toata lumea isi da cu parerea despre boli sau ofera solutii miraculoase de slabire. Specialistul este, mereu, cel la care trebuie sa apelam", crede profesorul Tinica.

Birocratia omoara romanii

Un alt element care duce la agravarea problemelor de sanatate ale romanilor pleaca de la saracie, lipsa de educatie sau de acces la informatie, dar si birocratia.

"Statul roman este obligat sa aiba grija de sanatatea cetatenilor. Ganditi-va ca Statele Unite ale Americii aloca peste 16 la suta din PIB Sanatatii si bugetul SUA este 40 la suta aproape din ceea ce inseamna toata Planeta. Apoi, o cauza pentru faptul ca romanii nu ajung la medic sau se tem de el tine si de saracie, lipsa de educatie sau de acces la informatie, dar si birocratia. Spre exemplu, un pacient ca sa ajunga la un control pe zona cardiovasculara trebuie sa astepte trei-patru luni, iar pentru a fi operat aproape opt luni. Aici vorbim de procedurile extrem de birocratice si de greoaie din sistemul nostru", apreciaza chirurgul.
Interviul complet cu reputatul si celebrul chirurg si profesor Grigore Tinica poate fi urmarit aici: https://www.facebook.com/cotidianul.bzi/videos/1535713786463697/