In 2010, Vladimir Martinusi avea 42 de ani, era asistent la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi. Nu faptul ca tocmai isi luase doctoratul i-a schimbat viata, ci decizia de a pleca din tara…
In ultimii ani, situatia sa financiara era din ce in ce mai grea, dadea meditatii la matematica, dar tot cauta o metoda prin care sa-si mareasca veniturile si s-a apucat sa faca mobila la comanda.
”Aveam un salariu de 1.700 de lei, cu tot cu sporul de merit, plus ca toate salariile bugetarilor urmau sa fie reduse cu 25%, deci as fi ramas cu vreo 1.200 de lei net. Dadeam meditatii pana imi curgea sange pe nas, era foarte greu din punct de vedere financiar.
Apoi, in putinul timp liber de care mai dispuneam, am inceput sa fac mobila si s-o vand. Era mai mult un hobby, nu eram eu tamplar sau mare specialist, dar nici nu cadea mobila in capul oamenilor, plus ca asa mai faceam si ceva bani“, descrie situatia Vladimir Martinusi, pentru cotidianul Adevarul.
Atunci proaspatului doctor in inginerie i s-a ivit ocazia de a parasi Romania.
” Il cunoscusem pe cunoscutul cercetator israelian Pini Gurfil, care mi-a facut o oferta de nerefuzat. Gurfil mi-a propus sa merg in Israel si sa urmez un stagiu postdoctoral la Technion, cea mai mare universitate tehnica din Orientul Mijlociu. Am acceptat, mai ales ca numai bursa de studiu era echivalentul a aproximativ 12.000 de lei, fara sa mai vorbesc de faptul ca mi se deschideau noi perspective“, a descris momentul ladimir Martinusi.
Vezi si: Romanca in Austria: 'Am inteles, sunt aici sa fac munca pe care o refuza ei. Daca ma intorc in Romania? Nu!'
Ajuns in Israel, situatia s-aa schimbat in bine, s-a adaptat la noul mediu si si-a facut prieteni si cunostinte, mai ales ca, spre surprinderea sa, in orasul Haifa a intalnit foarte multi evrei proveniti din Romania.
”Conditiile de la universitate erau excelente, nici nu mai are rost sa fac vreo comparatie. Aveam in sfarsit o anumita siguranta si ma puteam concentra pe munca mea. In Haifa auzeam des pe strada limba romana, am inteles ca unul din cinci locuitori venisera din Romania. Mai mult, dintre acestia majoritatea erau ieseni de-ai mei, care plecasera din Romania dupa ce a fost fondat statul Israel.
M-am integrat destul de usor si ma simteam in largul meu. Asa am ajuns ca in timpul liber sa merg in cate un local, unde cantam la chitara. Le cantam piesele celor de la Phoenix, dar si alte cantece romanesti, atmosfera era foarte frumoasa, se simteau bine chiar si cei care nu intelegeau versurile. Era o viata placuta“, a mai povestit Vladimir Martinusi.
Vezi si: Romanca, stabilita in Canada: Fiindca Romania mi-a refuzat o viata normala. Nu, nu ma intorc. Si doare…
Dupa trei ani petrecuti in Israel, cercetatorul iesean a decis sa plece in Belgia, la Liege, unde a devenit inginer cercetator in cadrul universitatii din localitate.
Vladimir Martinusi s-a acomodat in Belgia, mai ales ca la Universitatea din Liege a intalnit si cativa conationali.
”Suntem o mica gasca de romani aici, la universitate, dar ne intelegem bine si cu ceilalti. La inceput, cand am ajuns la Liege, colegii belgieni glumeau pe seama mea, dar fara sa depaseasca o limita. «A venit Vladi, e roman, ne va sparge calculatoarele si ne va fura parolele ca sa ne ia banii din conturi», spuneau ei. Nu m-am suparat, mai ales ca mi-am dat seama ca doar glumeau si m-am putut convinge pe parcurs ca nu erau genul de oameni care sa aiba ceva impotriva romanilor“, considera Martinusi.
In prezent Vladimir este doctor in mecanica orbitala, cercetator si specialist in inginerie aerospatiala la Universitatea din Liege, Belgia.
”Domeniul meu de expertiza se numeste Astrodinamica fundamentala si e o ramura a mecanicii ceresti care se ocupa cu studiul miscarii satelitilor artificiali in jurul corpurilor masive, planete si satelitii lor naturali.
Lucrez ca cercetator postdoctoral la Universitatea din Liege, in cadrul laboratorului de sisteme spatiale al Departamentului de Inginerie Aerospatiala si Mecanica al Facultatii de Stiinte Aplicate, fiind finantat in primii doi ani (2013-2015) de o bursa europeana Marie Curie, pe care am obtinut-o in urma propunerii unui proiect de cercetare.
In Belgia m-am ocupat de formulari analitice care ajuta la predictia rapida a orbitelor satelitilor pe termen scurt si mediu, modelul matematic propus de mine fiind publicat in revista stiintifica «Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy» si implementat in procesorul satelitului Qarman in cadrul misiunii spatiale QB50“, a explicat Martinusi.
Desi admite ca nici viata in Belgia nu este perfecta, Vladimir spune ca nu se gandeste sa revina in tara.
”Sunt aici cu sotia si cu cele doua fetite, ne-am integrat bine si nu ne gandim sa ne intoarcem in Romania. Din pacate, in tara lucrurile merg prost, coruptia este ingrozitoare, iar conditiile economice sunt precare. Imi doresc sa fac ceva pentru tara mea, dar nu pot sa ajut decat de aici, de departe“, a incheiat Martinusi.