duminică, 28 aprilie, 2024

IPS Teofan, alaturi de numerosi enoriasi, in vizita la Manastirea Ceahlau de pe Muntele cel sfant al romanilor – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Pelerini de toate varstele si din toata tara, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Teofan, de stareti si starete de la manastirile nemtene si de numerosi preoti, au trait sarbatoarea Schimbarii la Fata cu mare intensitate duhovniceasca, urcand pe Muntele cel sfant al romanilor, la Manastirea Ceahlau. Si in acest an, asezamantul monahal situat la altitudinea de peste 1800 m si avand hramurile „Schimbarea la Fata” si „Sfantul Voievod Stefan cel Mare” a devenit, pret de cateva ore, cat a durat Sfanta Liturghie arhiereasca, un Tabor al credintei si al nevointei duhovnicesti.

Astazi, in ziua cand Biserica noastra a praznuit marea sarbatoare a Schimbarii la Fata a Mantuitorului, numerosi pelerini au urcat prin cele trei trasee posibile spre manastirea din varful Ceahlaului, pentru a participa la slujba hramului. La marea sarbatoare a Muntelui Ceahlau a participat, conform traditiei, si IPS Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a urcat de la Schitul Stanile spre varful muntelui. O parte dintre credinciosi au ajuns la manastirea de pe Ceahlau inca de sambata seara, participand si la slujba Privegherii si dormind peste noapte ori in corturi, ori in incaperile asezarii monahale.

Sfanta Liturghie, oficiata pe o scena amplasata in apropierea bisericii, a debutat cu rostirea rugaciunii de dezlegare. Raspunsurile la strana au fost date de un grup de studenti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, impreuna cu grupul tinerilor participanti la pelerinajul pedestru „Pe urmele Sfintilor Nemteni”.

In cuvantul rostit dupa citirea Sfintei Evanghelii pelerinilor prezenti la hram, IPS  Mitropolit Teofan a explicat ce inseamna taina Taborului: „Cand vorbim de taina Taborului, ne amintim de faptul ca telul vietii crestine este dobandirea Duhului Sfant. Apoi taina Taborului poate fi descrisa ca viata crestinului in Hristos. Ca sa se implineasca taina Taborului, se cuvine ca raspunsul omului la revarsarea de iubire a lui Dumnezeu sa fie de asemenea un raspuns de iubire care sa-i cuprinda pe prieteni si pe dusmani, pe credinciosi si pe necredinciosi, pe cei care ne fac bine si pe cei care ne doresc raul. De asemenea, taina Taborului se arata in ceea ce sfintii parinti numesc taina rugaciunii neincetate, care se realizeaza prin gandul la Dumnezeu tot timpul. Tot ceea ce faci, tot ceea ce decizi, tot ceea ce implinesti, trebuie sa fie in conformitate cu voia lui Dumnezeu si aceasta conformitate se transforma in rugaciune neincetata, fara de care omul nu poate sa spuna ca traieste sau ca este patruns de taina Taborului”.

Si anul acesta Departamentul Pro Vita-Iasi a fost prezent pe Muntele Ceahlau,  la sarbatoarea Schimbarii la Fata a Mantuitorului Iisus Hristos. Membrii Pro Vita au distribuit materiale informative in randul pelerinilor cu privire la problema avortului.

La sfarsitul slujbei, dupa impartasirea credinciosilor cu Sfintele Taine, protos. Casian Florea, staretul Manastirii Ceahlau, a multumit pentru prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, parintilor care au slujit impreuna cu ierarhul lor, cat si credinciosilor impreuna- rugatori. „Ne bucuram ca Dumnezeu ne-a intalnit in rugaciune si in acest an aici, pe Muntele Ceahlau, care este un loc sfant datorita oamenilor – monahi, monahii si pustnici- care s-au nevoit aici si l-au sfintit prin viata lor. Intre marii cuviosi ai muntelui ii amintim pe ieroschimonahul Silvestru si cuvioasa Mavra”, a subliniat staretul Manastirii Ceahlau.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img