Istoricul si profesorul universitar Radu Florescu, autor al bestsellerului „In cautarea lui Dracula”, a murit la varsta de 88 de ani

0
105

Istoricul Radu Florescu, profesor la Boston College, SUA, autor al bestsellerului „In cautarea lui Dracula” (1972), diplomat si filantrop, a incetat din viata duminica, la varsta de 88 de ani, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

 Radu Florescu a murit duminica, in localitatea franceza Antibes. El va fi inmormantat luni, la Le Cannet, au declarat pentru MEDIAFAX apropiati ai familiei.

Nascut in 1925, la Bucuresti, Radu R. Florescu, educat la Universitatea Oxford, a devenit cunoscut in intreaga lume cu bestsellerul publicat in 1972 „In cautarea lui Dracula”, scris impreuna cu Raymond McNally. Cartea dezvaluie identitatea istorica a lui Dracula, care este de fapt domnitorul valah Vlad Tepes. Cartea „In cautarea lui Dracula”, publicata de NYGraphic Society si ulterior de Little-Brown, a fost tradusa in 15 limbi straine si a constituit o sursa de inspiratie pentru sase documentare realizate in diverse tari. Totodata, cartea este una dintre cele cinci scrise pe aceasta tema de Florescu si McNally.

Scrierile lui Florescu au trezit interesul istoricilor, folcloristilor, iubitorilor de film, scenaristilor si fanilor legendelor cu vampiri din intreaga lume. Fiind un descendent indirect al domnitorului – Maria, una dintre inaintasele profesorului, a fost casatorita cu fratele lui Dracula, Radu cel Frumos, in secolul al XV-lea -, Florescu a atras mai multi fani decat si-ar fi dorit, potrivit comunicatului.

Radu Florescu si-a desfasurat mare parte a activitatii profesionale in strainatate. A inceput ca tanar doctorand la Universitatea din Texas si a incheiat, cinci decenii mai tarziu, ca profesor emerit de istorie la Boston College. In lunga perioada petrecuta la Boston College, Florescu a indrumat zeci de studenti si masteranzi, multi dintre ei devenind profesori de istorie romana si balcanica la universitati din SUA, Europa si India. De asemenea, inainte de 1989, a fost consilierul senatorului Edward Kennedy in privinta Romaniei si consilier in Departamentul de Stat al SUA. Cofondator al Societatii Academice Romane si al Centrului de Cercetare Est-European (EERC), Radu Florescu a organizat multe simpozioane cu teme variind de la raspandirea culturii tracice in antichitate la cresterea antisemitismului in Romania interbelica.

Radu R. Florescu a parasit Romania la varsta de 13 ani, cu doar cateva zile inainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, alaturandu-se familiei sale la Londra, unde tatal lui era diplomat. Dupa razboi, tanarul roman a castigat o bursa la Chist Church, Oxford. Si-a continuat studiile in SUA, cu reputatul istoric Thad Riker, specialist in istoria balcanica la Universitatea Texas. In aceasta perioada, i-a atrat atentia lui Sam Ryburn, purtator de cuvand la Casa Alba, care a introdus un proiect de lege in Congres pentru a i se acorda romanului cetatenia americana. Florescu si-a sustinut doctoratul la Indiana University, apoi a plecat la Boston College unde a parcurs toate etapele, de la profesor asistent la profesor universitar si apoi profesor emerit. Profesorul a donat colegiului toata colectia sa de carte romaneasca.

Comentand plecarea sa neasteptata din tara, Florescu a declarat, multi ani mai tarziu, unui jurnalist: „Atuul meu este acela al unui patriot, al faptului ca am studiat toata viata istoria tarii mele si ca sunt descendentul unei familii cu vechi radacini romanesti. Aceasta relatie simbolica ajuta la explicarea pasiunii mele”. Volumul sau „Eseuri despre Istoria Romaniei” (1999), una dintre multele carti pe care le-a publicat, reflecta pasiunea sa pentru Romania.

Radu R. Florescu a fost membru al unei vechi familii romanesti din care au facut parte boieri, un prim-ministru in secolul al XIX-lea, compozitori, industriasi si generali.

Ca o recunoastere a activitatii sale academice si a contributiei pe care a avut-o fata de tara in care s-a nascut, a primit diploma Honoris Causa a Academiei Romane, dar si alte distinctii, iar in 1996 a fost numit consul onorific pentru Romania in New England.

In ultimii ani, Radu R. Florescu s-a ocupat de activitati filantropice, dar si academice, ultima sa carte, scrisa impreuna cu profesorul Matei Cazacu, fiind una despre istoria familiei sale, „Legaturile de sange ale lui Dracula: O saga a familiei Florescu” (Hamilton Books, 2013).

Omagiile aduse lui Radu R. Florescu au venit din toate colturile lumii.

„Profesorul Florescu a fost o punte de legatura necesara intre Statele Unite si Romania, un sfatuitor intelept al tatalui meu (senatorul Edward Kennedy) in privinta relatiilor cu tarile balcanice si un adevarat gentleman, care a sprijinit intotdeauna studentii romani de la facultatile din Boston”, a spus fostul congresman american Patrick Kennedy.

De asemenea, reprezentantii Casei regale a Romaniei au declarat: „Profesorul Florescu a dat o picatura de universalitate istoriei romanesti si scolii ei. El si-a dedicat energia studentilor sai si scrisului de aleasa tinuta, ajutand la formarea noilor generatii”.

La randul sau, fostul ambasador al SUA in Romania Jim Rosapepe a declarat: „In secolul trecut, niciun american nu i-a invatat mai mult pe americani despre Dracula si Romania asa cum a facut-o profesorul Florescu. Am avut norocul si privilegiul sa-i fiu unul dintre studentii recunoscatori”.

„Profesorul Florescu a fost un exemplu cu totul deosebit de intelectual si patriot roman. Am avut privilegiul de a lucra cu dansul la promovarea intereselor nationale in SUA in calitatea sa de consul onorific al Romaniei in New England. Ne vom aminti intotdeauna de dansul ca de unul dintre cei mai credibili sustinatori ai intereselor Romaniei, o interfata remarcabila spre lume, careia i-a facut cunoscuta ambitia, cultura si mitologia nationala. Disparitia sa este o mare pierdere pentru noi toti”, a spus si Mircea Geoana.