luni, 6 mai, 2024

Librariile din Franta, puternic afectate de restrictiile impuse de pandemia de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

Librăriile de cartier din Franţa au supravieţuit epocii televiziunii, iar apoi expansiunii comerţului online. Au urmat însă restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, o pauză de opt săptămâni care a avut efecte profunde asupra marjelor de profit şi care ameninţă supravieţuirea unora dintre acestea, informează Reuters.

Librăriile franceze au primit luni permisiunea de a se redeschide, prima dată după instituirea restricţiilor pe 17 martie în timp ce guvernul încearcă să echilibreze nevoia de a resuscita o economie în dificultate cu riscul ca transmiterea noului coronavirus să se accentueze din nou, potrivit agerpres.ro.

La librăria ICI din arondismentul al doilea din Paris, purtarea măştii este obligatorie, iar dezinfectanţii pentru mâini sunt disponibili la intare, dar şi în interior, pentru a le permite clienţilor să răsfoiască orice carte doresc.

''Oamenii sunt atenţi să nu răsfoiască prea mult cărţile. Iar noi le spunem că au voie să atingă cărţile dacă vor, dar că trebuie să folosească gelul (dezinfectant) de fiecare dată'', a spus cofondatoarea librăriei, Anne-Laure Vial.

Cei 12 angajaţi ai librăriei sunt din nou pe statul de plată după ce au fost temporar în şomaj tehnic, iar magazinul a solicitat două împrumuturi ca să îşi poată acoperi costurile în această perioadă.

Franţa este un paradis pentru bibliofili. Există şi mari reţele de librării, dar magazinele independente sunt o prezenţă nelipsită din cartierele pariziene.

Franţa şi-a protejat întotdeauna cu pasiune viaţa culturală şi instituţiile sale timp de decenii. Sintagma franceză ''excepţie culturală'' se referă la protejarea culturii naţionale în contextul regulilor unei pieţe libere.

Subvenţii, cote, susţinerea veniturilor şi scutiri de taxe sprijină sectorul muzical, cinematografic şi literar din Franţa. Există totodată o lege care împiedică librăriile să reducă drastic preţurile pentru a-i proteja astfel pe scriitori.

Chiar şi aşa, marjele de profit sunt mici.

''Devine dificil dacă nu avem suficient de multe vânzări ca să acoperim costurile'', a spus Vial, care se declară îngrijorată că revenirea va fi lentă. ''Trebuie să rezistăm mai multe luni. Lucrurile nu vor reveni imediat.''

Guvernanţii sunt conştienţi de pericolele cu care se confruntă aceste librării.

''Au marje foarte scăzute, profituri foarte mici aşa că ar putea întâmpina probleme să obţină finanţare pentru a returna împrumuturile'', a precizat ministrul de Finanţe, cu prilejul unei alte vizite la o librărie săptămâna trecută. ''Ne-am putea confrunta cu o serie de librării falimentare. Şi este exact ceea ce dorim să evităm''.

Printre clienţii librăriei ICI se află şi Marcel di Nicola, un băieţel de şase ani, care răsfoieşte rafturile cu circa 60.000 de benzi desenate.

Perioada izolării, spune mama acestuia, Florence, a fost o şansă rară de a se concentra pe lectură.

''Nu l-am lăsat să-şi petreacă timpul în faţa televizorului. Aşa că după ce îşi termină lecţiile, trebuie să găsim o altă activitate pe care să o poată face singur''.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img