luni, 29 aprilie, 2024

O jumatate de ora de mers pe zi reduce riscul de cancer cu pana la 20%

Distribuie:

Publicat:

Mersul pe jos reduce riscul de cancer. Sportul este bun pentru sănătatea ta! Acest nou studiu o dovedește. O veste bună: nu este nevoie să vă antrenați pentru un maraton, 20 de minute de exerciții moderate pe zi sunt deja suficiente pentru a preveni anumite tipuri de cancer.

Exercitul fizic face parte din rezoluțiile dvs. de Anul Nou? Acest studiu, arătând că mersul timp de o jumătate de oră pe zi ar ajuta la reducerea riscului de cancer, vă poate încuraja. Analiza combinată a mai multor studii efectuate pe 750.000 de adulți a dus la această concluzie, publicată în jurnalul medical Journal of Clinical Oncology și transmisă pe site-ul American Cancer Society.

Cercetătorii au observat efectul a două ore și jumătate până la cinci ore de activitate fizică moderată (mers rapid sau o scurtă plimbare cu bicicleta) sau 75 – 150 de minute de activitate intensă (tenis, jogging…) asupra riscurilor in 15 tipuri de cancer.

Mersul pe jos reduce riscul de cancer

Rezultat: șapte din cele 15 tipuri de cancer studiate pot fi prevenite. Cu 2,5 ore de exerciții pe săptămână, activitatea fizică reduce riscul de cancer la rinichi cu 11%, mielom (cancer care afectează măduva osoasă) cu 14%, riscul de cancer endometrial cu 10%, cu 8 % riscul de cancer de colon la bărbați, 6% riscul de cancer mamar și 11% de limfom non-Hodgkin la femei.

Riscul de cancer la ficat, acesta ar fi redus cu 18% cu 2:30 ore de activitate fizică pe săptămână, procent care se ridică la 27% pentru cinci ore de exercițiu pe săptămână.

„Recomandările pentru activitatea fizică s-au bazat în mare măsură pe impactul lor asupra bolilor cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul”, a spus dr. Alpa Patel, directorul cercetărilor epidemiologice de la societatea americană de cancer. „Aceste date confirmă faptul că aceste recomandări sunt importante și pentru prevenirea cancerului”, explică el.

Cu toate acestea, chiar dacă studiul a implicat peste 750.000 de adulți, numărul de pacienți a fost limitat pentru anumite tipuri de cancer studiate. De asemenea, participanții la studiu au fost în principal albi, iar activitățile fizice nu au fost foarte detaliate pentru unii. Autorii studiului s-au bazat pe date declarative. Aceste rezultate confirmă totuși că activitatea fizică regulată rămâne recomandabilă pentru a preveni cancerul.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img