duminică, 5 mai, 2024

Oamenii care iarta cu adevarat sunt mai fericiti

Distribuie:

Publicat:

E usor si pe undeva de inteles sa porti pica. Exista oameni care cauta razbunare doar pentru a se simti superiori si puternici, acesta este felul de a trai, de a privi viata si de a se raporta la ceilalti – se hranesc din tensiuni si isi cresc fara incetare setea de razbunare. Dar e un mod nociv de a privi viata si oamenii. 

Pentru cei mai multi dintre noi, drumul spre acordarea iertarii se dovedeste un exercitiu dificil. E greu sa treci cu vederea anumite cuvinte si fapte care ti-au provocat durere, iar cand cineva te face sa suferi primul gand nu este cum sa-l ierti, ci cum sa-l faci si tu sa sufere. Daca cineva te cearta, te ataca intr-un comentariu pe internet sau te barfeste, e greu sa ierti. Daca cineva te fura intr-o afacere, e greu sa-l ierti. Daca un prieten se foloseste de increderea ta, e greu sa-l mai ai prieten ca inainte – si tot asa, lista “pacatelor de neiertat” este lunga cat ziua, de nu ti-ar ajunge nici noaptea ca sa o termini. Dar daca n-ai ierta, te-ai transforma intr-un soi de contabil al greselilor altora, ai sta doar sa le socotesti minusurile si n-ai mai avea incredere in nimeni.

Exista persoane care fac asta si nu sunt deloc fericite. Dimpotriva, fericiti sunt cei care iarta, care au puterea de a lasa de la ei, oricat de greu ar fi, oameni care inteleg ca e mai bine sa nu se lase prada emotiilor negative si sa nu poarte povara vinovatiei altora. 

Iertarea nu vine usor, dar atunci cand ajungi sa o oferi simti ca te inalti mai presus de patima si de placerea razbunarii. Aceasta este fericirea pe care o aduce iertarea – sa vezi ca poti ramane cu constiinta impacata, sa acorzi a doua sansa, sa ai puterea de a ramane om. De aceea oamenii care iarta cu adevarat sunt mai ferici?i.

Donald Miller, autor al mai multor bestseller-uri si speaker motivational, arata, intr-un articol publicat pe Storyline, cum sa capeti puterea de a ierta. 

E mai bine sa ierti, dar cum sa faci asta?

Care sunt pasii prin care controlezi emotiile negative? Miller nu are raspunsul complet la aceasta intrebare. Pe de o parte, e greu sa ierti pentru ca simti ca astfel ar parea ca i-ai da cumva dreptate celui care ti-a facut ceva rau. Dar si mai greu e sa ierti pe cineva care nici macar nu recunoaste ca a gresit: de ce l-ai ierta?

Inainte de a afla de ce, trebuie sa stii cum, considera autorul articolului.

1. Treci prin toate stadiile durerii. 

Lasa ofensa sau greseala sa te marcheze, apoi las-o sa te raneasca complet. Nu evita durerea. Obisnuieste-te cat poti cu ideea ca s-a intamplat, oricat de insuportabila ar fi. Dar nu uita ca se va estompa cu timpul. “Va fi cu 2% mai usoara in fiecare zi. O vei simti ca pe o durere de dinti, apoi va deveni ceva suportabil”, scrie Miller.

2. Lasa ofensa sa te infurie. 

N-o elibera, pentru ca altfel te vei invinovati singur.

Vorbeste despre asta cu apropiatii tai, dar explica-le ca esti furios si nu-ti poti stapani emotiile. Si nu trebuie sa te rusinezi ca esti furios, ultimele lucruri de care ai nevoie sunt furia si rusinea.

Furia, ca si durerea, se vor estompa cu timpul, si vei accepta situatia asa cum e. Evita sa o mai analizezi: gata, s-a intamplat si nu mai poti schimba asta. La inceput ti se va parea socant, dar in timp vei accepta situatia ca pe un fapt pe care nu-l mai poti schimba.

“De aici incolo te afli in pozitia din care poti ierta. Va fi o munca grea, dar merita”, scrie Miller. Autorul propune un exercitiu prin care oricine poate capata puterea de a ierta daca isi doreste asta: “Stai jos si roaga-te pentru cel care il urasti. Stai si imagineaza-ti ca are o viata buna, apoi realizeaza ca ti-a gresit, poate nu tie, poate altcuiva sau lui Dumnezeu. Atunci pretuieste-l din toata inima. Roaga-te pentru el, doreste-i tot binele din lume. Inceteaza sa te mai rogi la Dumnezeu sa-l distruga si roaga-te sa-l binecuvanteze. Roaga-te la Dumnezeu sa-i deschida inima ca sa poata primi dragostea si sa-l opreasca sa-i raneasca si pe altii. Aceasta e singura cale pe care o stiu pentru a ierta.”

De ce trebuie sa iertam?

Sunt multe motive, dar Miller se concentreaza pe cateva dintre acestea. Primul e pentru ca, desi pare greu de crezut, iertarea reprezinta o exprienta placuta. Te simti mult mai bine decat cand esti furios si urasti. Iertarea este o alinare pentru cei care sufera.

n plus, a ierta pe cineva poate sa te faca mai fericit decat daca n-ai fi suferit mai intai.

In al doilea rand, merita sa ierti pentru ca vei iesi din zona intunecata si vei vedea partea plina a paharului – daca a fost o treaba legata de o afacere, atunci vei iesi din asta cu fruntea sus. Daca te-a ranit cineva din familie te-a barfit, stai deoparte de toate povestile iscate de zvonuri.

Iertarea iti da sansa sa nu te cobori in noroi si sa ramai curat. Iertarea te face sa te simti ca si cum ai fi Dumnezeu si e un sentiment teribil de placut. 

Al treilea motiv pentru a ierta este ca devii deschis la alte oportunitati minunate pe care ti le ofera viata. Daca nu ierti, tragi cortina peste sufletul tau, iar viata ta va deveni mai intunecata. Cand ierti, lasi lumina sa te strabata si aduci liniste in viata ta. Si de ce n-ai vrea sa te bucuri de pace in loc sa-ti otravesti viata cu durere si razbunare? 

Iar cel mai bun lucru despre iertare este ca te va face sa iubesti din nou. Iti va permite sa iubesti si sa fii iubit, continua Miller. 

Iertarea e grea, cu siguranta, dar iubirea este infinit mai pretioasa decat durerea pe care o provoaca lipsa iertarii. Indiferent prin ce trebuie sa treci pentru a ierta, vei castiga harul de a iubi si de a te simti iubit. Plateste pretul si vei fi multumit apoi, asigura autorul.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img