duminică, 28 aprilie, 2024

Oamenii deprimati vorbesc altfel. Iata cum ii recunosti!

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au incercat mult timp sa stabileasca relatia exacta dintre depresie si limbaj, iar tehnologia i-a ajutat sa se apropie de un raspuns exat. Exista chiar si o clasa de cuvinte care poate indica cu exactitate daca cineva sufera de depresie. 

Limbajul poate fi impartit in doua componente: continut si stil. Continutul se refera la ceea ce exprimam, adica sensul sau subiectul. Nu o sa surprinda pe nimeni faptul ca oamenii deprimati folosesc o cantitate excesiva de cuvinte care transmit emotii negative, adverbe si adjective negative – cum ar fi singuratic, trist sau mizerabil.

Mai interesanta este folosirea pronumelor. Oamenii deprimati folosesc in mod semnificativ mai multe pronume singulare la persoana I si mai putine pronume la persoana a II-a si a III-a. Acest tip de utilizare a pronumelor sugereaza ca persoanele cu depresie se concentreaza mai mult pe sine si mai putin pe alte persoane. Cercetatorii au raportat ca pronumele sunt mult mai fiabile decat cuvintele emotionale negative cand vine vorba de identificarea depresiei. Nesiguranta in ceea ce priveste problemele personale si izolarea sociala sunt trasaturi comune ale depresiei.

Cu toate acestea, nu stim daca aceste constatari reflecta diferente in ceea ce priveste atentia sau gandirea. Depresia ii determina pe oameni sa se concentreze la propria persoana sau oamenii care se concentreaza pe sine incep sa manifeste simptome ale depresiei?

Stilul limbajului se refera la felul in care ne exprimam. Cuvintele absolutiste, care exprima magnitutide sau probabilitati absolute, cum ar fi intotdeauna, nimic sau complet, s-au dovedit a fi markeri mai buni pentru formele de sanatate mentala decat pronumele sau cuvintele emotionale negative. Persoanele cu depresie au o viziune alb-negru asupra lumii, iar acest lucru se manifesta in stilul limbajului. Prevalenta cuvintelor absolutiste este cu aproximativ 50% mai mare in cazul persoanelor care sufera de depresie si anxietate si cu aproximativ 80% mai mare pentru persoanele care au ganduri suicidale. Cuvintele emotionale negative au fost paradoxal mai putin raspandite in grupurile de persoane care au avut idei de suicid decat in cazul persoanelor care sufera de anxietate si depresie.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img