vineri, 17 mai, 2024

Oricine poate face aceasta boala. Unii au facut boala dupa ce au baut bere la cutie

Distribuie:

Publicat:

Oricine poate face aceasta boala. Un pacient de 42 de ani a ajuns spital in stare critica dupa ce a coborat intr-un subsol contaminat cu dejectii de sobolan. Are leptospiroza. E al doilea caz in doar cateva zile. Altii au facut boala dupa ce au baut bere la cutie, sustine medicul Tudor Ciuhodaru, intr-o postare pe Facebook.

"Ce trebuie sa stiti despre leptospiroza:

1. Este o boala infectioasa acuta, transmisa de la animale la om, ce poate fi fatala. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generala dar barbatii sunt mai frecvent afectati.
2. Incidenta este in crestere. Se raportau 2,5 la 100000 de locuitori. 
3. Sunt tot mai multe cazuri recreationale- datorate inotului sau mersului decult in ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, calatoriilor in tari tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casa. Boala ramane cu un pronuntat caracter profesional, la cei ce lucreaza cu animale sau in mediu mlastinos.
4. Are raspandire universala. Varfurile se inregistreaza in perioada vara-toamna.
5. Rezervorul natutal de infectie e constituit din cele peste 150 de specii de animale salbatice si domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozatoare (sobolani si soareci) dar si cainii, pasarile, pestii si pot fi rezervor pentru leptospiroza. Omul bolnav poate transmite boala prin urina, rar transplacentar, pe durata bolii.
6. Bacteriile pot rezista ani in pamantul umed si apa calduta si stagnanta dar nu rezista la uscaciune. Sunt distruse in cateva secunde la 60 de grade C, in mediul acid, in apa clorinata si de UV.
7. Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminata cu urina animalelor bolnave sau infectate. Alta cale de transmitere este cea digestiva prin ingestie de alimente sau apa contaminate. Transmiterea mama-fat e posibila dar rara.
8. Debutul este brusc -pseudogripal – cu frison, febra, cefalee, mialgii dupa o perioada de incubatie de 2-20 de zile. 

9. Evolueaza in 2 faze: septicemica si organica, separate printr-o perioada de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemica se poate confunda cu o viroza (febra, cefalee, mialgii, congestie conjunctivala, fotofobie, facies congestiv, eruptii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatita la debut (lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi insotite sau nu de icter). in faza organica reapare febra si se instaleaza simptomatologia legata de afectarea meningeana, hepatica, renala. Leptospiroza severa (sindromul Weil) ictero-hemoragica evuleaza spre insuficienta hepato-renala cu mortalitate crescuta.
10. Spitalizarea si izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazeaza pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesita masuri de terapie intensiva mergand pana la hemodializa.

Atentie:
1. Oricine poate face boala.
2. Nu va expuneti inutil la risc. Evitati inotul si sporturile nautice sau mersul descult in zone cu ape poluate de dejectiile animalelor.
3. Purtati echipamente de protectie, cizme de cauciuc si manusi, atunci cand mergeti in zone de risc.
4. Leziunile cutanate trebuie tratate si pansate cu materiale impermeabile.
5. Spalati corect mainile dupa contactul cu animale. 
6. Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.
7. Apa de baut suspecta a fi contaminata se va consuma doar fiarta
8. Dezinfectia ustensilelor se poate face cu solutie de 2% hidroxid de sodiu.
9. NU amanati consultul medical atunci cand observati aparitia unor simptome dupa ce ati venit in contact cu apa, solul sau alimentele cu potential crescut de contaminare. 
10. Spitalizarea si izolarea sunt obligatorii", sunt sfaturile medicului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img