luni, 29 aprilie, 2024

PNL HUSI: Probleme in Consiliul Local, iar sedintele sunt realizate pe “repede-nainte”

Distribuie:

Publicat:

Grupul consilierilor PNL Husi isi manifesta nemultumirea fata de convocarile Consiliului Local, organizate de primarul municipiului. Aceste sedinte, in repetate randuri, pe langa faptul ca sunt realizate pe “repede-nainte”, nu respecta nici macar un minimum de norme legale sau principii morale. Ioan Ciupilan, primarul municipiului Husi, nu doar ca “omite” transmiterea, intr-un timp rezonabil, a documentelor ce urmeaza sa fie discutate si aprobate in consiliu, dar si suplimenteaza in mod suspect ordinea de zi, cu hotarari cu implicatii financiare, fara un aviz de specialitate sau o fundamentare a motivelor pentru care acestea trebuie aprobate de urgenta.

“Conform articolului 39, punct 3, din Legea 215/2001 (LEGEA ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE), convocarea unei sedinte ordinare a Consiliului Local se face in scris, prin intermediul secretarului unitatii administrativ-teritoriale, cu cel putin 5 zile inainte de data stabilita pentru intrunire. Un exemplu concret este faptul ca materialele de sedinta, pentru convocarea Consiliului Local pentru data de 24 august 2017, au fost primite de consilieri luni, 21 august – ora 15:00. In consecinta, alesii locali ai municipiului Husi au la dispozitie doar 3 zile pentru a studia un numar de 13 subiecte. Totodata, suntem hotarati sa sesizam acest aspect si Prefecturii Vaslui”, a afirmat Alexandru Nechifor, presedintele PNL Husi.

Este de notorietate faptul ca domnul primar se bucura de o majoritate in Consiliul Municipal, dar acest lucru nu ii confera dreptul sa se comporte ca si cum ar fi detinatorul lui. Ii aducem aminte domnului primar faptul ca am fost alesi cu totii de catre cetatenii acestui oras, deci suntem subordonati intereselor comune ale locuitorilor municipiului Husi. Pe site-ul Primariei Husi, informatiile referitoare la convocarea Consiliului Local al Municipiului Husi au fost afisate in dupa-amiaza zilei de marti, 22 august 2017.

“Primarul municipiului Husi incearca de multe ori sa faciliteze trecerea neobservata a anumitor hotarari ale consiliului. Documentele nu vin la timp, pe ultima suta de metri se adauga noi hotarari ce nu erau pe ordinea de zi sau nu primim la timp documentele ce urmeaza a fi aprobate in Consiliul Local. Consideram ca ne sunt incalcate drepturile in calitate de membri ai Consiliului Local Husi. Acest lucru va avea consecinte grave nu doar asupra noastra, ci in special asupra cetatenilor municipiului”, a mai adaugat președintele PNL Huși

Din aceste considerente, noi, consilierii locali ai PNL Husi, am luat decizia de a absenta, ca o forma de protest, la urmatoarea sedinta.

 In continuare va atasam  art 39 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001

Art. 39. – Jurisprudență (12)

(1) Consiliul local se întrunește în ședințe ordinare, lunar, la convocarea primarului.
Acțiuni respinse (1), Jurisprudență (2)

(2) Consiliul local se poate întruni și în ședințe extraordinare, la cererea primarului sau a cel puțin unei treimi din numărul membrilor consiliului.
Jurisprudență (5)

(3) Convocarea consiliului local se face în scris, prin intermediul secretarului unității administrativ-teritoriale, cu cel puțin 5 zile înainte ședințelor ordinare sau cu cel puțin 3 zile înainte de ședințele extraordinare. Odată cu notificarea convocării, sunt puse la dispoziție consilierilor locali materialele înscrise pe ordinea de zi.
Jurisprudență (9)

(4) În caz de forță majoră și de maximă urgență pentru rezolvarea intereselor locuitorilor comunei, orașului sau municipiului sau în alte situații stabilite de regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, convocarea consiliului local se poate face de îndată.
Jurisprudență (4)

(5) În invitația la ședință se vor preciza data, ora, locul desfășurării și ordinea de zi a acesteia.
Acțiuni respinse (1), Jurisprudență (3)

(6) Ordinea de zi a ședinței consiliului local se aduce la cunoștință locuitorilor comunei sau ai orașului prin mass-media sau prin orice alt mijloc de publicitate.
Jurisprudență (4)

(7) În comunele sau orașele în care cetățenii aparținând unei minorități naționale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor ordinea de zi se aduce la cunoștință publică și în limba maternă a cetățenilor aparținând minorității respective.
Puneri în aplicare (1)

(8) În toate cazurile convocarea se consemnează în procesul-verbal al ședinței.
Jurisprudență (1)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img