sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Presedintele Italiei, audiat intr-un proces privind mafia

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, va fi audiat ca martor intr-un proces privind presupuse tratative secrete intre stat si mafie, potrivit deciziei enuntate, astazi, de Curtea cu jurati, din Palermo, relateaza AFP si DPA.

Alte zece persoane se numara pe lista acuzatilor, printre care si ministrul de externe din acea vreme Nicola Mancino, precum si seful mafiot inchis, Toto Riina.

”Iau act de decizia Curtii cu juri de astazi. Nu am nici o problema in a depune marturie cat mai repede posibil”, a indicat Napolitano intr-un scurt comunicat al presedintiei, anunta Agerpres.

Data audierii lui Giorgio Napolitano (89 de ani), o personalitate foarte respectata in Italia, n-a fost inca stabilita, dar ea va avea loc la Palatul Quirinale (sediul presedintiei) si cu usile inchise. Procesul, deschis in martie 2013 la Palermo, se refera la presupuse tratative secrete intre reponsabili guvernamentali si lideri mafioti la inceputul anilor 1990, pentru a evita continuarea unui val de atentate sangeroase.

Zece persoane, inclusiv ministrul de externe din acea vreme Nicola Mancino, precum si seful mafiot inchis Toto Riina, sunt pe banca acuzatilor.

Potrivit acuzarii, mai multi inalti responsabili ai guvernului italian au inceput negocieri secrete cu mafia dupa asasinarea deputatului Salvo Lima in primavara lui 1992. Contactele s-ar fi intensificat dupa asasinarea fostilor judecatori antimafia Giovanni Falcone si Paolo Borsellino in lunile care au urmat.

Citeste mai multe pe agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img