luni, 29 aprilie, 2024

Procent ingrijorator: 70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea hepatitei C

Distribuie:

Publicat:

70% dintre romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea hepatitei C, arata un sondaj realizat de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) in perioada octombrie-noiembrie 2018.

Conform datelor, aproximtiv 70% (69%) dintre persoanele chestionate au raspuns ca nu s-au testat niciodata pentru a depista daca sunt infectate cu virusul hepatitic C. Doar un procent de 6% sustine ca a facut un astfel de test in ultimul an. Acest lucru in ciuda faptului ca peste 90% dintre romani sunt constienti de gravitatea hepatitei C, scrie Mediafax.

”Sanatatea este o responsabilitate in sine. Trebuie sa fim mai orientati catre preventie si sa ne testam pentru a ne asigura ca nu suntem purtatori ai unor virusuri de boli infectioase. In ceea ce priveste hepatitele, incepand din acest an, pentru persoanele asigurate, testarea se poate face gratuit, prin intermediul medicilor de familie. In plus, pentru hepatita C, exista programul interferon free care poate fi accesat de catre cei diagnosticati, incepand cu gradul unu de fibroza", a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Programul fara interferon pentru pacientii care sufera de hepatita C, desfasurat de Ministerul Sanatatii prin CNAS, a intrat deja in cel de-al treilea an, dar 72% din populatia Romaniei nu stie ca exista aceasta posibilitate de tratament. In aceste conditii, 57% dintre cei diagnosticati cu hepatita C au urmat acest tip de tratament, fara interferon, si 36% varianta cu interferon, restul de 7% spun ca nu au urmat niciun tratament.

O lipsa a informarii demonstreaza si faptul ca mai mult de jumatate dintre respondenti nu cunoaste faptul ca, de anul acesta, fiecare persoana asigurata are dreptul sa se testeze gratuit (analiza markerilor virali pentru hepatitele B si C) cu trimitere de la medicul de familie. ”In Romania, aproximativ 600.000 de romani traiesc cu hepatita cronica C, iar aproximativ 800.000 au hepatita cronica B. Pentru a ne alinia obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale pana in 2030, trebuie sa parcurgem etape importante precum preventia si diagnosticarea. Controalele medicale nu trebuie sa fie privite drept o ultima solutie atunci cand ne simtim rau, ci tebuie sa devina o rutina anuala pentru a preveni complicatiile care ne pot afecta viata pe termen mediu si lung,” a precizat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.

Majoritatea romanilor nominalizeaza cancerul si ciroza ca si complicatii generate de afectiunile hepatice, dar, din pacate, 44% dintre persoanele care au raspuns in cadrul sondajului declara ca nu stiu cum poate fi prevenita aparitia unei boli hepatice. De semnalat ca, pe subiectul privind informarea, bucurestenii stau cel mai bine, 80% din populatie avand cunostinte privind metodele de preventie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img