joi, 16 mai, 2024

PS Ignatie: „Domnul vine si se descopera intr-o inima plina de liniste, asa cum I s-a aratat Profetului Ilie”

Distribuie:

Publicat:

Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a slujit Sfanta Liturghie la Manastirea Floresti, de sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul si ocrotitorul acestui asezamant monahal.

Cu ocazia hramului, a fost expusa in muzeul manastirii salba cu obiectele de podoaba ale icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, de la Floresti. Acest odor este pastrat la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” din municipiul Vaslui.

In cuvantul de invatatura, Parintele Episcop Ignatie a conturat personalitatea Sfantului  Ilie Tesviteanul, pe care l-a numit „profetul de foc”.

Memoria liturgica a zilei de astazi ne pune spre cinstire si spre pomenire pe unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament. Astazi este sarbatoarea Sfantului Slavitului Proroc Ilie Tesviteanul. Daca ar fi sa concentram intr-un singur cuvant personalitatea duhovniceasca a acestui proroc din Vechiul Testament, am avea la indemana si ne-ar veni in minte cuvantul „foc”.

Asa a fost intreaga viata a Sfantului Ilie Tesviteanul, plina de „foc”, plina de ravna si fervoare pentru credinta cea adevarata, pentru credinta in Dumnezeul Adevarat, al lui Avraam, al lui Isaac si al lui Iacov. Intreaga viata a profetului a fost o marturisire a credintei, a relatiei personale cu Dumnezeul Cel Adevarat.

Horeb, locul aratarii lui Dumnezeu in adiere usoara de vant

In cuvantul de astazi as vrea sa ma opresc asupra unui alt amanunt din  viata acestui proroc „de foc”. Dupa ce s-a intors de pe Muntele Carmel, unde, prin credinta sa, a adeverit si a dat o marturie despre cine este Dumnezeul Cel Adevarat, prin mistuirea jertfei, Ilie se retrage spre Muntele Horeb sau Muntele Sinai, locul aratarii lui Dumnezeu.

Aici, pe  Horeb, Dumnezeu ii vorbeste intrebandu-l „Ce faci aici, Ilie?”, iar acesta a raspuns: „Cu ravna, ravnesc pentru Domnul Dumnezeul lui Israel.”Domnul I se arata celui care avea o fire energica, plina de efervescenta, plina de puterea marturisirii credintei celei adevarate. Cum I se arata? In ce fel? Dumnezeu Insusi ii spune „Eu nu Ma voi descoperi tie nici in vijelie naprasnica, nici in cutremur, nici in foc, ci in adiere usoara, lina, de vant. In felul acesta ma vei cunoaste pe Mine, vei simti prezenta Mea.” De ce Dumnezeu a considerat sa I se descopere Sfantului Ilie, pe muntele Horeb, in felul acesta, nu conform firii energice a Sfantului Proroc, ci in adiere de vant?

            Dumnezeu vine si se arata inimii omului doar dupa ce acesta a reusit prin nevointa, prin lupta, sa indeparteze rumoarea si galagia patimilor.

Dumnezeu nu vine intr-un suflet unde este vifornita, unde este debandada morala, bruiaj spiritual. Domnul vine, se aseaza, se descopera intr-o inima plina de liniste, asa cum I s-a aratat lui Ilie pe muntele Carmel. L-a invatat pe profetul „de foc” ca Dumnezeu se arata numai in liniste si in pacea launtrica a omului, acolo vine si se aseaza. Acest lucru il invatam din sarbatoarea Sfantului Ilie Tesviteanul.

Sfantul Irineu de Lyon ne spune ca aceasta descoperire, in adiere lina de vant, a lui Dumnezeu, lui Ilie, este si o profetie despre venirea lui Mesia in lume. El va veni bland si pasnic si nu „va rupe trestia zdrobita si nici nu va stinge festila fumeganda.” Va veni lin si pasnic; asa se aseaza Hristos in inima omului. Acest lucru il invatam din viata Sfantului Ilie, ca Dumnezeu vine in liniste.

Sa ne invredniceasca Domnul, sa vina in pacea noastra interioara! Amin!

La finalul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Ignatie a hirotesit-o intru stavrofora pe Preacuvioasa maica Firmiliana Gherasim, stareta acestei manastiri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img