luni, 29 aprilie, 2024

Scurt ghid de dating online. Ce trebuie sa stii daca iti cauti un partener.

Distribuie:

Publicat:

Conform unui studiu realizat de technologyreview.com, 1 din 3 relatii incepe acum online. Ultimele cercetari asupra aplicatiilor mobile de online dating au relevat acelasi lucru: majoritatea utilizatorii cauta o relatie stabila si sentimentele  de indragostire si iubire. Alex-Octavian Caciuloiu (Psihoterapeut experentialist autonom cu practica privata, psihomedeor.ro) iti spune ce trebuie sa stii daca folosesti aceasta metoda de cautare a unui partener. 

A fi iubit, a apartine, a te simti in siguranta si a fi ingrijit sunt nevoi de baza umane, prezente transcultural in toate relatiile umane apropiate. Explicabil astfel cum marea parte a comportamentelor noastre sunt indreptate catre gasirea unui partener cu care si prin care sa ne indeplinim aceste nevoi. intr-o epoca in care timpul personal se ingusteaza in fata termenelor limita, in fata responsabilitatilor la munca, in fata invaziei retetelor de socializare si informare online, este de asteptat ca ceea ce ramane din acest timpul liber sa tinda sa fie folosit dupa regula eficientei. In acelasi timp cu maturizarea, persoana depaseste perioada vietii in care este inregimentata in sistemele de educatie in masa si poate resimti o ingustare a numarului de potentiali parteneri la care are acces direct in situatii sociale.  Fara a fi nevoie sa iesim din confortul casei, fara efortul schimbarii cercurilor sociale, in online putem avea acess facil si rapid la potentiali parteneri de relatie, in numar incredibil de mare.

Un simplu gest al degetelor

Ultimele statistici aproximeaza ca pana in 2040, sapte din zece cupluri se vor forma in urma intalnirilor si comunicarii online. Acum doua secole mergeam la bal dansant, acum 50 de ani mergeam la discoteca pentru a intalni posibili parteneri.  Mai nou, de cativa ani nu mai trebuie sa ajungem intr-o anumita locatie, nu mai trebuie sa invatam stiluri de dans noi: gasim acesti parteneri online. Aplicatiile mobile permit acum implinirea nevoilor evolutive  si sociale de baza printr-un simplu gest al degetelor. Desi poate intr-un mod usor infantil si sexualizat, aplicatiile de « online dating », permit accesul la posibili parteneri in baza catorva criterii prestabilite. in mare masura superficiale, evaluarile pe care le facem intr-o secunda asupra unei posibile potriviri cu un partener ne ascut simtul competitiei intragen si trezeste curiozitatea despre ceilalti : care sunt interesele si personalitatea lor, si mai ales ce cred acestia despre noi ? Cu toate acest puncte forte, o amenintare care a fost evidentiata de catre Asociatia de Psihologie stiintifica din Statele Unite ale Aericii este aceea ca atunci cand avem de-a face cu o decizie cu foarte multe optiuni tindem sa fim hipercritici. Raportat la intalnirile online, ajungem de multe ori sa refuzam potentiali parteneri ce au mici imperfectiuni pe care intr-o intalnire fata in fata cel mai probabil le-am tolera si am acorda o sansa persoanei si posibilei relatii.

Asteptari si iluzii

Ca o reactie de adaptare naturala la hipercriticismul implicat in decizia de alegere a partenerului online, marea majoritate a celor ce  folosesc aplicatiile de « dating online”, tind sa isi creeze fie profile false, fie de natura sa creeze asteptari nerealiste si iluzii celor ce le vizualizeaza. Studiile arata ca 81% dintre utilizatori mint in legatura cu inaltimea, greutatea sau varsta in cadrul profilelor lor (femeile mintind mai mult in legatura cu o greutate mai mica decat cea reala iar barbatii in legatura cu o inaltime mai mare decat cea reala). Whitty si Carr au gasit in studiul lor ca marea majoritate a respondentilor ar fi suparata pe oricine ascunde sau minte in legatura cu profilul lor online, insa aceeasi respondenti recunosc ca au mintit ei insisi in profilul personal in speranta atragerii mai multor parteneri potriviti dorintelor lor. Femeile au tins sa foloseasca imagini folografice lipsite de actualitate (mai vechi de un an) sau sa se isi prezinte in mod eronat aspectul mai mult decat au facut acelasi lucru barbatii: 46,7% dintre femei comparativ cu 6,7% dintre barbati. Explicabil, intrucat din punct de vedere evolutiv al selectiei parteneriale, barbatii tind sa puna mai mult accent pe evaluarea aspectului fizic al femeilor decat o fac femeile. Femeile tind astfel sa fie mult mai motivate sa isi prezinte in mod eronat sau iluzoriu aspectul. Acest comportament, in mod interesant nu a fost privit de respondenti ca fiind inselator, ci ca fiind doar o exagerare, insemnand ca exista o anumita acceptare sociala  a acestuia.

Sfaturi pentru cei ce folosesc aplicatiile de intalniri online

 1. Hotaraste-te clar ce iti doresti si ce nu iti doresti de la cealalta persoana. Fi directa si clara in afirmarea dorintelor tale fata de cei cu care te intalnesti online. Fie ca iti vrei o relatie, fie doar comunicare, este de ajutor sa fi sincera cu tine si cu ceilalti.

 2. Fi tu insati! Chiar daca tentatia de a hiper-cosmetiza profilul online este mare, cine esti tu cu adevarat ii va face pe partenerii potriviti pentru tine sa te placa si dincolo de interactiunile online.

3. Treci repede de la comunicarea si intalnirile online la cele fata in fata, in acest fel reduci riscul de a te atasa de o persoana iniante de a vedea cum este ea de fapt si de a fi dezamagita de realitate.

 4. Da o sansa si tipului de persoana care nu te atrage in mod deosebit. Daca in prima intalnire nu a avut loc o chimie intre voi doi,  da-i acesteia timp sa apara.

 5. Nu te invinovati si nu pierde timpul incercand sa „rezolvi” ceva ce nu poate fi rezolvat, fie ca e vorba de comportamentele, atitudinea sau gandirea celuilalt. Este mai bine sa iti folosesti energia si resursele in alta parte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img