joi, 16 mai, 2024

Situatie fierbinte intr-un spital ! Un celebru medic tremura in fata unui infirmier! Secretele lor mai pot fi pastrate? Iata inregistrarile!

Distribuie:

Publicat:

• Este o situatie cu totul imprevizibila: un medic renumit in Iasi a ajuns sa tremure in fata infirmierului care ii facea toate treburile uzuale, care ii aducea cafelele si ii cumpara mancare • Secretele stiute de infirmier ar putea sa-l trimita direct la puscarie pe medicul radiolog Eduard Moldovanu, seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi • Inregistrarile convorbirilor telefonice au fost depuse la dosar de procurori • Judecatorii au decis audierea infirmierului care ar fi colectat spagile in numele medicului

Este unul dintre cele mai interesante dosare de coruptie instrumentate de procurorii anticoruptie din Iasi in ultimii ani. Timp de cateva luni, anchetatorii au incercat sa destructureze o retea care incasa spagi de la pacienti si care ar fi functionat in cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iasi. 

Dupa cateva luni de monitorizare atenta au fost prinsi mai multi asistenti si infirmieri care luau spaga de la pacienti atat in nume personal, cat si in numele medicilor. Dan Ionut Aranyosi este unul dintre angajatii din cadrul spitalui care au cazut pe interceptarile ambientale efectuate de investigatorii sub acoperire infiltrati de anchetatori in interiorul spitalului. Ar exista inclusiv filmari cu acest infirmier in timp ce incasa bani de la pacienti, garantandu-le ca-i va programa mai rapid la examinari de tip RMN sau la efectuarea analizelor. 

Practic, pacientii uitati pe holurile spitalului erau abordati de Dan Ionut Aranyosi si in schimbul unor sume de bani ii ajuta sa se descurce mai repede sau chiar sa treaca peste ceilalti pacienti inregistrati pe liste de asteptare. Procurorii sustin ca acest infirmier ar fi luat spaga si pentru doctorul radiolog Eduard Moldovanu, seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul unitatii medicale. 

Astfel, Dan Ionut Aranyosi a fost acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la abuz in serviciu. In momentul in care a ajuns in fata procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA) nu a stat prea mult pe ganduri si a acceptat sa colaboreze. A semnat un acord de recunoastere a vinovatiei si a primit in schimb doi ani si opt luni de inchisoare. Evident, cu suspendarea executarii. Practic, a scapat de puscarie si a evitat procesul. 

Citeste si : BOMBA IN LUMEA MEDICALA IESEANA! Un cunoscut cadru medical, retinut de DNA

Declaratie extrem de importanta

In schimb, Eduard Moldovanu nu recunoaste nimic, iar procesul sau este judecat in prezent la Tribunalul Iasi. A avut termen in urma cu doua zile, iar judecatorii au decis ca infiermierul Dan Ionut Aranyosi trebuie audiat in calitate de martor. In acest context, soarta lui Eduard Moldovanu atarna acum de declaratia pe care urmeaza sa o dea infirmierul. Aceasta declaratie poate contribui la condamnarea sau achitarea medicului radiolog. Infirmierul ar trebui sa fie audiat pe data de 25.10.2017. 

Acest dosar a pus pe jar lumea medicala din Iasi in momentul in care reporterii BZI au anuntat ca procurorii de la DNA Iasi au folosit doi investigatori sub acoperire timp de cateva luni si un martor cu indentitate protejata. La momentul de fata nu se stie cu certitudine daca martorul cu indentitate protejata folosit la Neuro este angajatul acestei unitati sau era doar un pacient care a stat internat acolo mai multa vreme. 

Cert esta ca in momentul in care a batut palma cu procurorii de la DNA acesta a acceptat sa furnizeze informatii din interiorul spitalului, folosind o indentitate falsa. Apare in dosar cu un nume de cod, un nume fals. De asemenea, si cei doi investigatori sub acoperire apar sub un alt nume in dosar. In urma cu cateva luni, judecatorii au aprobat si audierea celor trei, a martorului cu identitate protejata si a investigatorilor. 

Citeste si : EXPLOZIV! Situatie surprinzatoare la Tribunalul Iasi! Un medic celebru a primit ieri peste 130.000 euro de la DNA!

Acuzatiile procurorilor

Eduard Moldovanu a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fapta savarsita de asemenea in forma continuata. Alaturi de Moldovanu a mai fost trimisa in judecata si Maria Magdalena Rindasu, asistent medical in cadrul Laboratorului de Imagistica. Aceasta este acuzata de luare de mita in forma continuata. Procurorii sustin ca unii pacienti aflati in stare grava, suferind de afectiuni ale coloanei sau ale creierului, au fost nevoiti sa dea mita sume cuprinse intre 250 si 600 lei pentru efectuarea unor examene RMN, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente. Faptele cuprinse in rechizitoriu s-au desfasurat in perioada 18 martie – 03 iunie 2016. Procurorii au calculat ca in toata aceasta perioada, Moldovanu a incasat ilegal de la pacienti suma de 3.300 lei. In plus, s-a mai constatat ca Moldovanu a inregistrat in documentele spitalului analizele efectuate. Practic, acesta folosea infrastructura spitalului pentru a efectua analizele si baga banii in propriul buzunar. 

“Totodata, în niciuna dintre situatii, inculpatul Moldovanu Eduard, beneficiind si de ajutorul inculpatului Aranyosi Dan Ionut, nu a înregistrat în evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale”, au aratat procurorii DNA. 

Cu privire la acuzatiile de luare de mita formulate impotriva asistentei medicale Maria Magdalena Rindasu, procurorii precizeaza ca aceasta a incasat ilegal bani de la doi pacienti, pentru efectuarea unor examene medicale de tip RMN. 
“În perioada de 11 februarie – 10 martie 2016, inculpata Rîndasu Maria Magdalena a pretins si primit de la doi pacienti suma de 550 lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru cap si genunchi”, au mai aratat procurorii. De asemenea, si cealalta asistenta medicala anchetata in acest dosar, si anume Elena Carmen Gherman, este acuzata ca pe 27 ianuarie 2016 a pretins de la un pacient 350 lei pentru efectuarea unui examen de tip Computer Tomograf (CT).

Cum se negocia spaga. Convorbiri inregistrate de procurori

Chiar daca lupta in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia, exista cateva interceptari care ii pot incurca planurile lui Eduard Moldovanu. Iata una dintre aceste interceptari:
Moldovanu Eduard : O sa facem trei regiuni la pret de doua! (…) putem sa facem trei regiuni cu 500 de lei.
Dan Ionut Aranyosi: Trei regiuni?
Moldovanu Eduard: Pai o regiune e 2 milioane jumatate, bai! … cervicala, dorsala, lombara…
Dan Ionut Aranyosi: Da, da. si cât sa-i zic omului? Ca sa stiu…
Moldovanu Eduard: Pai zi-i si tu cât crezi de cuviinta, ma întrebi pe mine, nu stiu. E varu-tau, nu-i al meu.
Dan Ionut Aranyosi: Dar nu domnule, eu uite sunt aici… e lânga mine ca sa nu… doar nu spun eu, zi cât sa-i spun si…
Moldovanu Eduard: Pai tu spune-i 6 sa ai si tu de acolo si gata!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img