duminică, 28 aprilie, 2024

Sperante noi pentru Casa de Cultura din Husi

Distribuie:

Publicat:

Casa de Cultura “Alexandru Giugaru” Husi – are o noua conducere. Catalina Alexa este noul manager al institutiei culturale timp de cinci ani.

Vine cu planuri mari si spune ca : “Isi doreste sa revigoreze imaginea institutiei avand in prim-plan Ansamblul folcloric “Trandafir de la Moldova”, cunoscut la nivel international.

Un prim pas este dat de modificarea statului de functii:

” Analizand Regulamentul de organizare si functionare al Casei de Cultura, consider ca este necesara delimitarea clara a atributiilor in ceea ce priveste managementul serviciilor culturale de activitatea de organizare a Ansamblului folcloric de amatori «Trandafir de la Moldova». Drept urmare, propun ca statul de functii sa fie completat cu un post de director artistic (responsabil artistic), care sa evalueze permanent calitatea activitatii artistice a ansamblului si a Scolii de arta si sa gireze pentru prezentarea actelor culturale ca fiind net superioare calitativ si cantitativ”.declara Catalina Alexa

Managerul isi  doreste totodata, sa schimbe fata imobilului peste care au trecut atatia ani. “Se poate spune ca spatiul folosit de Casa de Cultura este impropriu gamei de activitati, neavand utilitatile necesare: toaleta, vestiare pentru dansatori si instrumentisti, sali de curs amenajate, sali de repetitie, sala de spectacole. Actualul spatiu necesita reparatii urgente, atat la exterior, cat si la interior, acoperis si subsol. Estimez o valoare care depaseste 500.000 de lei pentru crearea condiţiilor minime de continuare a activitati”, a mai precizat Catalina Alexa.

Casei de Cultura “Alexandru Giugaru” ii lipseste o economie proprie iar managerul vine cu solutii si aici.
“Foarte multe studii au evidentiat ca domeniul cultural nu este un segment de profit al economiei unei tari, ci mai degraba un consumator de resurse financiare. Pentru a ridica gradul de colectare a veniturilor proprii, propun urmatoarele: valorificarea tuturor resurselor umane disponibile, inregistrarea acestora la institutiile abilitate si incasarea drepturilor de autor, sporirea si diversificarea numarului de manifestari culturale cu incasare, infiintarea unei organizatii nonguvernamentale in cadrul Casei de Cultura, cu specific economic, tiparirea si vanzarea unei reviste de profil cultural”

Conducerea Casei de Cultura a demarat deja activitati culturale pentru a readuce in atentie echipa care zi de zi munceste pentru a reprezenta orasul cu mandrie si care, din pricina neglijentei autoritatilor, a ramas in anonimat.

Astfel, incepand cu noul an vor avea loc diferite activitati care implica institutiile de cultura din oras si unitatile de invatamant :

15 ianuarie – “Mihai Eminescu, poetul nepereche””, medalion literar-muzical
24 ianuarie – “Unirea de la 24 ianuarie in constiinta romanilor”, manifestare cultural-educativa
24 febriarie – “Dragobete”, manifestare cultural-artistica
1-8 martie – “Eternul feminin”

Acesta este doar inceputul pentru managerul care “si-a propus schimbe viata culturala huseana”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img