sâmbătă, 18 mai, 2024

Spui adesea “da”, cand de fapt ai vrea sa spui “nu”? Invata cum comunici asertiv

Distribuie:

Publicat:

I-am putea spune curajul de a spune lucrurilor pe nume, dar cu respect. Comunicarea asertiva este opusa comunicarii agresive, in care ii spui interlocutorului tot ce ai de spus, insa fara sa iti pese de reactia sa, dominandu-l psihic, emotional si uneori chiar fizic. Multi oameni prefera sa nu isi exprime propriile idei si interese de teama de a nu fi perceputi intr-un anumit fel. Alti isi inchipuie ca singura modalitate de a se face auziti este prin strigate si amenintari – probabil rezultatul lipsei educatiei emotionale de la o varsta frageda si al exemplelor pe care le vad in jur. Din cauza acestei idei eronate, multi prefera sa intre in situatii pe care nu si le doresc desi in timp ajung sa se simta tristi, frustrati, anxiosi, sau de-a dreptul deprimati. Daca si tu te regasesti in acest exemplu, te invit sa iti aduci aminte de toate momentele in care, intr-un fel sau altul, ai reusit sa iti comunici nevoile fara a simti nevoia sa tipi, fara a te simti defensiv si fara a avea senzatia ca ai ingradit libertatea altcuiva. Din moment ce ai reusit sa faci asta macar o data, cu siguranta ca vei fi capabil sa faci asta din nou. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici ce nevoi, ganduri si sentimente se ascundeau in spatele reusitei tale, ca apoi sa le poti recrea ori de cate ori ai nevoie.

Alti oameni se tem ca daca vor fi asertivi nu vor mai fi placuti de ceilalti sau vor fi considerati egoisti. Daca si tu te afli in aceasta situatie, te indemn sa te gandesti putin la oamenii pe care ii cunosti si sunt capabili sa se exprime cu calm si claritate. Considerai ca si ei sunt egoisti si ca nu merita sa-i simpatizezi, sau mai degraba ii respecti si mai mult? De ce nu s-ar aplica aceasta regula si in cazul tau, atunci cand iti exprimi propriul punct de vedere?

Pentru a deveni mai asertiv, mai intai este nevoie sa identifici circumstantele in care ai nevoie sa devii asertiv. Se intampla mai mult cand esti deja suparat, dupa ce te-ai certat cu persoana iubita sau cand te simti obosit? Cu cine iti doresti sa fii mai asertiv: cu seful, cu colegii de munca sau cu prietenii? Ce similaritati exista intre aceste persoane? De care alte persoane sau situatii iti aduc acestia aminte? Elaborarea unei liste care sa cuprinda toate aceste elemente poate fi de mare ajutor. Este necesar sa colectezi cat mai multe informatii despre problema pe care doresti sa o rezolvi pentru ca numai asa vei putea pune la cale un plan structurat a carui evolutie poate fi masurata pas cu pas.

Urmatorul pas pe care este nevoie sa il faci este sa iti exersezi asertivitatea cu ajutorul unui prieten sau de unul singur. Daca ceri ajutorul unui prieten, explica-i cu lux de amanunt detaliile situatiei si caracteristicile persoanei respective. Joaca ambele roluri de mai multe ori, pana te simti in largul tau in ambele situatii. Cu cat repeti mai mult cu atat iti vei insusi rolul mai bine in viata de zi cu zi. tine minte ca discutia voastra sa fie scurta si la obiect, sa ai o voce ferma dar calma, sa eviti explicatiile lungi, sa nu iti ceri scuze dar sa fii politicos si sa iti pastrezi calmul.

Cu siguranta ca nu va fi suficient sa te opresti la stadiu de jocuri de rol si ca la un moment dat va trebui sa te expui situatiilor reale. Este de la sine inteles ca vei avea emotii asa ca nu te alarma si nu evita sa te expui situatiilor dificile. Pana la urma, toata munca pe care ai facut-o inainte a fost special conceputa pentru a invata sa te descurci in acest tip de situatii. Nu te astepta nici sa iti iasa totul perfect din prima. Nu te reprosa faptul ca te-ai impotmolit putin, mai bine felicita-te pentru curajul pe care l-ai avut si repeta-ti ca data viitoare te vei descurca si mai bine. Foloseste-te de erorile pe care le-ai facut pentru a iti perfectiona asertivitatea, nu pentru a te autopedepsi.

Exemple de asertivitate. Hai in continuare sa identificam, prin exemple concrete, ce este un raspuns pasiv, ce este un raspuns agresiv si ce este un raspuns asertiv. Sa ne inchipuim ca o cunostinta iti cere sa o ajuti cu mutatul mobilei si tu doresti sa faci altceva in acea zi.

1. Comportament pasiv (cu sentiment de vinovatie): “Pai… cred ca imi pot schimba putin programul ca sa te pot ajuta cu mobila. O sa fie cam dificil sa imi rearanjez programul, dar am sa te ajut.” 2. Comportament agresiv (cu furie): „Cum iti inchipui ca o sa car atata greutate pentru tine? Nu te-ai gandit ca poate am altceva mai bun de facut cu timpul meu?” 3. Comportament asertiv (cu calm, intelegand si nevoia prietenului dar si faptul ca tu ai alte prioritati): „Inteleg ca ai nevoie de ajutor avand in vedere ca treaba asta necesita multa munca, dar deja mi-am facut alte planuri pe care nu le pot anula. Sper sa gasesti pe altcineva.”

Pe masura ce devii mai asertiv, poti apela la serviciile unui psiholog specializat in dezvoltare personala si comunicare, cu ajutorul caruia poti lucra asupra unor probleme specifice care este posibil sa iti scape din vedere. Toti avem punctele noastre “oarbe” din cauza carora nu suntem capabili sa sesizam totalitatea factorilor care ne tin pe loc. Un psihoterapeut te poate ajuta sa iti dezvolti toate aptitudinile necesare unui comportament asertiv, aptitudini care nu numai ca te pot ajuta sa iti rezolvi problemele mai dificile, dar si sa dezvolti relatii mai profunde si mai sanatoase si sa renunti la cele daunatoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img