Premiul „Un Certain Regard” al editiei a 70-a a Festivalului de la Cannes a fost decernat sambata filmului „Lerd” (Un om integru – n.r.) al regizorului iranian Mohammad Rasoulof, care critica coruptia din tara sa, relateaza AFP. Filmul relateaza povestea lui Reza, un om cu o viata simpla care incearca sa se lupte impotriva coruptiei unei companii private care vrea sa-i determine pe sateni sa-si vanda bunurile.
Regizorul a facut in acest an deplasarea la Festival, dupa ce in 2011 el nu a putut ajunge la Cannes pentru a primi premiul pentru „Goodbye” (premiul pentru regie la categoria „Un Certain regard”), intrucat se afla intr-un regim de domiciliu fortat. Trei alte premii au fost decernate sambata seara de juriul prezidat de actrita americana Uma Thurman. Este vorba despre „April’s Daughter” (premiul juriului), „Wind River”, al americanului Taylor Sheridan (premiu pentru regie) si „Barbara”, al francezului Mathieu Amalric (premiu pentru poezie cinematografica), anunta Agerpres.
Actrita Jasmine Trinca a fost si ea recompensata pentru rolul sau din „Fortunata”, al italianului Sergio Castellitto. Premiile „Un Certain Regard” devanseaza cu 24 de ore anuntarea castigatorului Palme d’Or, care va fi decernat duminica seara. Optsprezece filme, din 22 de tari diferite, s-au aflat in competitie la aceasta sectiune. Sase dintre ele au fost debuturi.
„Visages, villages”, un film regizat de Agnes Varda, a castigat sambata premiul l’Oeil d’or pentru cel mai bun documentar in cadrul Festivalului de la Cannes, relateaza AFP. In documentarul prezentat in afara competitiei, tandemul format din regizoarea Agnes Varda si artistul JR parcurge drumurile din Franta la bordul unui camion fotografic, mergand in intampinarea locuitorilor din satele abandonate. „Juriul a fost atins de acest film care poveste despre consideratia pentru celalalt prin intermediul artei”, a spus presedinta juriului, Sandrine Bonnaire.
De-a lungul ratacirilor lor, filmului avanseaza de-a lungul amintirilor lui Agnes Varda, care se deplaseaza, de exemplu, la mormantul fotografului Henri Cartier-Bresson si bate si la usa cineastului Jean-Luc Godard, in Elvetia. Juriul a acordat o mentiune speciala si pentru filmul „Makala”, al francezului Emmanuel Gras, deja recompensat cu marele premiu al „”La Semaine de la Critique”. In cel de al doilea sau lungmetraj, regizorul filmeaza un muncitor congolez care isi impinge bicicleta spre Kinshasa pentru a vinde carbune, „makala” in swahili. O relatare seaca, fara voci din off, cu o lumina superba si un sunet bun, noteaza AFP.
Editia din 2017 a fost bogata in documentare, fiind prezentate, printre altele, „12 jours”, al lui Raymond Depardon, „Napalm”, al lui Claude Lanzmann, privind o poveste de dragoste in Coreea de Nord in 1958, si „Le Vénérable W”, un film al lui Barbet Schroeder despre un influent calugar budist care predica ura.
Al Gore a revenit la Cannes in calitate de erou al luptei pentru combaterea incalzirii globale cu o continuare a „An Inconvenient Truth”, al treilea documentar cel mai vizionat in cinematografele din SUA, laureat a doua premii Oscar. In „Promised Land”, Eugene Jarecki a incercat sa explice motivele „mortii visului american”. Frantuzoaica Sonia Krolund a prezentat „Nothingwood”, un portret al unui realizator de filme asa-numite de serie Z din Afganistan, in timp ce actrita britanica Vanessa Redgrave isi face debutul in spatele camerei cu „Sea sorrow”, care denunta soarta migrantilor.
Juriul Federatiei internationale a criticilor de film (FIPRESCI) a acordat sambata, in cadrul Festivalului de la Cannes, trei premii, unul pentru un film din competitia pentru Palme d’or, unul pentru un film din sectiunea „Un Certain Regard” si unul pentru o productie prezentata in sectiunile paralele „Quinzaine des Realisateurs” sau „La Semaine de la Critique”, informeaza un comunicata al FIPRESCI consultat de Agerpres. Laureatul premiului criticilor pentru un film din competitie este „120 battements par minute” (Franta), al regizorului Robin Campillo. „Un film despre dragoste. Un film despre viata. Viata mai puternica decat moartea. Un film ca un crampei de speranta”, se mentioneaza in comunicatul citat.
Din sectiunea „Un Certain Regard” a fost premiat „Tesnota” (Apropiere — n.r., Rusia), al regizorului Kantemir Balagov, despre care criticii au apreciat ca este „o noua voce socanta care furnizeaza un portret intim al unei comunitati inchise”. „A fabrica de nada” (Portugalia), al regizorului Pedro Pinho, a primit premiul FIPRESCI pentru un film prezentat in cadrul sectiunilor paralele „La Semaine de la Critique” si „Quinzaine des Realisateurs”. Productia prezentata in a doua sectiune a fost caracterizata drept „un film activist evocator, care distruge limitele dintre realitate, fictiune, teatru si discurs sociologic, ducand la o experienta cinematografica nelinistitoare si provocatoare”.