luni, 20 mai, 2024

De ce cascatul este contagios?

Distribuie:

Publicat:

Este destul de greu de abtinut de la cascat atunci cand persoana de langa casca. Motivul este unul stiintific, asa cum a observat o echipa de cercetatori de la Universitatea Nottingham din Anglia.

Cascatul contagios este de fapt o forma imitare automata a altei persoane, conform noului studiu publicat in jurnalul Current Biology.

De asemenea, acest fenomen nu este unic la oameni. Alte animale, inclusiv cainii si cimpanzeii, sunt susceptibile la cascat contagios, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science.

Pentru a studia ce se intampla in creier atunci cand cineva „prinde” un cascat, cercetatorii au observat 36 de adulti care au fost rugati sa se uite la filmulete cu alti oameni care cascau. Utilizand stimulare magnetica transcraniana, cercetatorii au putut masura activitatea cerebrala a participantilor.

Intr-un experiment, participantii au fost rugati sa se abtina de la cascat sau sa caste in voie. Apoi, instructiunile au fost inversate intre acestia.

Intr-un alt experiment, participantilor li s-au dat aceleasi instructiuni, dar de data aceasta li s-au aplicat curenti meniti sa stimuleze cortexul motor, care controleaza cascatul. in timpul acestor experimente, persoanele participante au fost rugate sa estimeze impulsul de a casca folosind o scara.

Participantii au rezistat doar partial in abtinerea de la cascat. De asemenea, atunci cand participantii trebuiau sa se abtina, impulsul de a casca a crescut.

Altfel spus, „dorinta de a casca creste atunci cand incerci sa te abtii”, precizeaza Georgina Jackson, autoarea acestui studiu.

Mai mult decat atat, savantii au observat ca persoanele cu o activitate cerebrala mai intensa in zona cortexului motor aveau tendinta de a casca mai des.

Descoperirile pot avea implicatii pentru unele tulburari neurologice, precum sindromul Tourette, care face ca o persoana sa nu se poata abtina de la anumite actiuni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img