luni, 29 aprilie, 2024

Cosmonautul Dumitru Prunariu, primul roman in spatiul cosmic, onorat cu titlul Doctor Honoris Causa al Politehnicii iesene

Distribuie:

Publicat:

In perioada 14-19 noiembrie, Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iasi organizeaza o serie de evenimente dedicate implinirii a 80 de ani de la infiintarea sa oficiala prin Decret Regal. Cu acest prilej, vor fi omagiati Profesorii emeriti, Profesorii seniori, cei mai buni cercetatori si va fi organizata prima intalnire a Consiliului National al Rectorilor la Iasi. In cadrul agendei acestor evenimente un moment de referinta il reprezinta acordarea titlului de Doctor Honoris Cauza al Politehnicii iesene domnului General-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu, in data de 17 noiembrie, intr-o sedinta festiva a Senatului universitatii, in prezenta rectorilor universitatilor din Romania si din Republica Moldova, a reprezentantilor Academiei Romane, a unor ministri si consilieri ministeriali, oficialitati locale si reprezentanti ai Bancii Mondiale.

“Domnul General Prunariu este absolvent de politehnica si, asa cum a declarat in numeroase ocazii, ingineria ramane prima dragoste din care au derivat activitatile ulterioare ale domniei sale. Noi suntem deosebit de onorati pentru ca domnia sa a acceptat ambele propuneri ale noastre, aceea de a deveni Doctor Honoris Causa al Politehnicii iesene si aceea de a initia demersurile catre Primarie pentru a i se conferi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, fapt acceptat de catre domnul Primar Chirica. Consiliul de Administratie si Senatul Universitatii Tehnice au validat cele doua propuneri. In comisia pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa am inclus colegi cu un puternic renume academic si stiintific, printre catre Academician Bogdan Simionescu, Vicepresedinte al Academiei Romane, Profesor Viorel Bostan, Rectorul Universitatii Tehnice a Moldovei, Profesor Sorin Mihai Cimpeanu, Presedinte al Consiliului National al Rectorilor, si Profesor Alexandru Mironov. Ceremoniile reunite vor avea loc cu prilejul sarbatorii a 80 de ani de la infiintarea Politehnicii din Iasi si, simultan, al primei reuniuni la Iasi a Consiliului National al Rectorilor, la universitatea noastra, in data de 17 noiembrie. Din partea universitatii, in aceasta comisie vor face parte subsemnatul si domnii Prorectori Eugen Seghedin si Daniel Condurache”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval, rectorul TUIASI.

Dupa cum a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval cu ocazia conferintei sustinuta la Academia Romana filiala din Iasi de catre domnul General Prunariu in iunie 2017, Universitatea Tehnica a transmis in mod oficial primarului Mihai Chiricapropunerea ca Generalul Prunariu sa devina Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi, propunere care a fost aprobata in sedinta de Consiliu Local. 

“In materialul transmis Domnului Primar, am adresat rugamintea ca cele doua ceremonii sa se suprapuna in data de 17 noiembrie, avand in vedere cadrul in care se vor derula, precum si colaborarea solida si activa dintre universitatea noastra si Primaria Iasiului. Mai mult, aceste ceremonii se vor desfasura in Aula Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi”din Iasi, un spatiu atat de incarcat de istorie si care in aceste zile se constituie intr-unul dintre reperele majore ale Centenarului. Si daca vorbim despre repere, Dumitru Prunariu, prin tot ceea ce a realizat, reprezinta un reper uman, omul care a dat o noua dimensiune profesiei de inginer, atat prin misiunea sa in Cosmos, cat si prin traseul sau profesional care a urmat aventurii cosmice.” a mai afirmat rectorul Politehnicii.

Trebuie mentionat faptul ca domnul General-locotenent (r) Dumitru-Dorin Prunariu a devenit anterior Doctor Honoris Causa al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (2007), al Universitatii Tehnice a Moldovei din Chisinau (2011), al Universitatii de Vest din Timisoara (2013), al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (2014) si al Colegiului Lindsey Wilson din Columbia, Kentucky, SUA (2014).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img