duminică, 19 mai, 2024

Cum e bine sa se hidrateze bolnavii de ulcer

Distribuie:

Publicat:

Pentru vindecarea ulcerelor gastrice, alimentatia corecta are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase. Se urmareste crutarea mucoasei stomacului si duodenului, cu rol de pansament gastric. Durata regimului alimentar este îndelungata, de luni de zile si necesita multa rabdare si perseverenta pentru a se asigura o vindecare completa, evitand reaparitia durerilor dupa 6-7 luni. Se recomanda ca bolnavul sa ia 4-6 mese mici, egale cantitativ, ultima masa fiind înainte de ora 20. În timpul mesei se impune o ambianta placuta, în liniste, fara graba, evitand discutiile tensionate.

Se va manca încet, mestecand bine, fara a bea lichide în timpul mesei. Dupa fiecare masa, bolnavul va sta culcat, punand pe abdomen o compresa calda sau cataplasma cu faina de porumb. În faza dureroasa se permite doar un regim hidric de 2-3 zile cu 200 ml lapte dulce care neutralizeaza acidul clorhidric si opreste secretia gastrica. Laptele se amesteca, în parti egale, cu un ceai medicinal (tei, macese, musetel), consumand 6-7 pahare pe zi, la intervale de 3 ore. Eventual se adauga cateva picaturi de suc de lamaie. Pe masura ce durerile se atenueaza, se introduc în alimentatie supe de orez strecurate, smantana, biscuiti moi, paine alba si uscata (circa 400 grame) si albusuri de oua crude, batute spuma.

Dupa disparitia simptomelor de boala se pot consuma supe caldute de legume (varza, salate, marar, tomate), piureuri pasate din legume si cartofi, grau germinat, orez si gris, soteuri, budinci, sufleuri la care se adauga unt proaspat, margarina sau ulei crud. Treptat, se trece la branza proaspata de vaci, cas nesarat, urda, telemea desarata, paste fainoase bine fierte, mamaliga prajita, fulgi de ovaz, oua fierte moi, omleta în aburi, cartofi copti sau fierti în coaja care se zdrobesc si se amesteca cu lapte acru si morcov ras.

Din aceasta faza se poate începe consumul de carne de pasare sau vitel, fara grasime, care se prepara prin fierbere, înabusire sau sub forma de perisoare fierte la aburi. Se adauga peste alb, slab (stiuca, salau, pastrav, biban), preparat numai rasol.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img