sâmbătă, 18 mai, 2024

De abia acum s-a aflat! De ce este bine sa bem lapte in fiecare dimineata

Distribuie:

Publicat:

Expertii nutritionisti au descoperit noi valente nu doar nutritive ale laptelui consumat la micul dejun. Este vorba de faptul ca un consum mediu in fiecare dimineata de o cana de lapte degresat asigura un "timp de satietate" mult mai … Expertii nutritionisti au descoperit noi valente nu doar nutritive ale laptelui consumat la micul dejun. Este vorba de faptul ca un consum mediu in fiecare dimineata de o cana de lapte degresat asigura un "timp de satietate" mult mai lung si stabil decat alte alimente – se arata intr-un studiu ce va fi publicat integral luna viitoare intr-o revista americana de specialitate. Astfel, cercetatorii australieni au descoperit ca laptele da senzatia de satietate, reducand apetitul, si, in plus, conduce la un consum redus de calorii la masa urmatoare (de pilda, pranzul), in comparatie cu un mic dejun compus din fructe. Conform studiului, cei care beau lapte dimineata vor consuma cu 50 de calorii mai putin la masa urmatoare, adica aproximativ cu 9% mai putine alimente.  

La studiu au participat 34 de adulti, femei si barbati, fara probleme de sanatate, care au sustinut doua tipuri de teste. In primul, au fost serviti cu aproximativ o jumatate de litru de lapte degresat, iar in cel de-al doilea experiment au fost serviti cu aceeasi cantitate de suc de fructe (ambele tipuri de alimente fiind echivalate la un nivel de 250 de calorii la micul dejun). In timpul celor patru ore scurse de la servirea mesei de dimineata pana la pranz, participantii au descris individual senzatiile de foame sau satietate. Astfel, specialistii au constatat ca persoanele care au consumat lapte s-au declarat mai satisfacute si "saturate" si au consumat mai putine calorii la masa de pranz.  

Cercetatorii cred ca explicatia acestui fenomen consta in continutul proteinic foarte ridicat al laptelui (16% pentru un pahar consumat zilnic) si cel al lactozei (zaharul natural din lapte), care au beneficii nutritive si sunt raspunzatoare de aparitia senzatiei de satietate. De altfel, laptele mai este denumit si "Sangele Alb", pentru  valoarea sa hranitoare. Are peste 100 de substante nutritive necesare vietii omului (20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine). Laptele este cunoscut pentru cele noua tipuri de nutrienti esentiali, incluzand calciul si vitamina D. El contine 80 de calorii la o cantitate de 250 de ml.

Laptele de vaca este compus din 3,5% grasime, 8,5% solide din lapte si 88% apa. Proteina principala (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli si cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei dupa pasteurizare, fie procesat in produse lactate precum smantana, unt, iaurt, inghetata sau branza. Laptele UHT se mai numeste si ultrapasteurizat, deoarece se obtine prin expunere, pentru o perioada de 3-4 secunde, la 135-140 de grade Celsius. Mirosul laptelui proaspat este placut, direfentiat dupa specie. Gustul este dulceag, placut, datorita lactozei; gustul sarat indica afectiuni ale ugerului, gustul amar indica afectarea de microorganisme sau consumul de sfecla, ceapa, varza; gustul de acru este dat de transformarea lactozei in acid lactic. Densitatea minima a laptelui de vaca proaspat este de 1.029, iar pH-ul – 6.3-6.9.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img