vineri, 17 mai, 2024

De ce iti este somn dupa ce mananci?

Distribuie:

Publicat:

Mancatul ar trebui sa iti dea energie, dar in unele cazuri se intampla opusul. Acest lucru se intampla din doua mari motive: cantitatea mare de mancare si compozitia chimica a unor mancaruri.

Compozitia chimica are doi „vinovati”. Pe de-o parte este triptofanul, unul dintre aminoacizii esentiali gasiti in majoritatea mancarurilor. Pe de cealalta parte se gasesc carbohidratii: o farfurie plina cu cartofi va duce la cresterea rapida a nivelului de energie, iar apoi la prabusirea rapida, ceea ce duce la randul sau la starea de oboseala, scrie descopera.ro, care citeaza Curiosity.

Desigur, efectul combinat al acestora, impreuna cu o cantitate peste puterile sistemului digestiv, poate reprezenta un somnifer eficient, alaturi de alte aspecte mai putin dorite pe care o dieta de proasta calitate le aduce.

Desi multe mancaruri si ingrediente contin carbohidrati si triptofan (care in cantitatile normale sunt necesare), exista solutii pentru un mic-dejun care sa nu te adoarma imediat dupa ce te-ai trezit.

Ovazul este una dintre aceste solutii. Consumat in cantitati moderate, are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel iti va da energie pe tot parcursul diminetii.

Boabele de fasole contin o cantitate de proteine si va stabiliza nivelul de glucoza din sange.

Migdalele contin o cantitate insemnata de vitamina B si magneziu, acesta din urma fiind important pentru metabolism in timpul exercitiilor fizice. Ouale sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono si polisaturati esentiali pentru sanatatea inimii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img