duminică, 19 mai, 2024

De ce te doare burta după ce mănânci: Când nu e vorba de indigestie

Distribuie:

Publicat:

Termenul postprandial se referă la schimbările din organism care apar după ce iei masa. Așadar, durerea postpandrială, sau durerea de după masă, poate fi un simptom ale mai multor tipuri de probleme de sănătate digestive. Mai jos, regăsești câteva dintre motivele principale pentru care e posibil să resimți dureri după ce mănânci.

Orice durere persistentă sau neobișnuită pe care o remarci trebuie semnalată medicului tău. Acestea fiind spuse, durerile severe necesită atenție medicală de urgență.

Cele mai frecvent întâlnite cauze ale durerilor de după masă

Există mai multe tipuri de tulburări digestive care pot cauza durere postprandială. Printre acestea se numără cele de mai jos.

1. Dispepsia

Durerea care apare după ce mănânci și care se resimte în partea superioară a abdomenului, cunoscută și drept durere epigastrică, poate fi cauzată de o afecțiune numită dispepsie. Dispepsia este denumirea medicală a indigestiei.

Aceasta poate cauza, de asemenea, senzație de arsură în regiunea superioară a abdomentului, și poate fi însoțită de o senzație de suprasațietate, chiar și înainte de a termina de mâncat. Alte simptome ale dispepsiei sunt senzația de balonare și de greață.

În acest caz, este recomandat să mergi la medic pentru a verifica dacă dispepsia nu a apărut ca simptom al unei alte probleme de sănătate. E important de reținut că, în urma unui diagnostic medical, aproximativ 20-30% din pacienții cu simptome de dispepsie suferă de o afecțiune adiacentă, scrie doc.ro.

Atunci când nu este identificată o altă cauză, pacientul primește diagnosticul de dispepsie funcțională, care este un tip de tulburare gastrointestinală funcțională.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img