duminică, 28 aprilie, 2024

Deși numărul cererilor de alocații a scăzut, dificultăţile pe piaţa muncii din SUA se menţin

Distribuie:

Publicat:

Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocaţii de şomaj a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, pe fondul redresării pieţei forţei de muncă în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmit AP şi Reuters.

Departamentul Muncii din SUA a anunţat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de şomaj a scăzut cu 26.000, la 360.000, în săptămâna ce s-a încheiat în 10 iulie, cel mai redus nivel de la mijlocul lunii martie 2020 şi în linie cu estimările analiştilor. De la începutul lunii ianuarie, când s-au înregistrat 900.000 de cereri pentru ajutorul de şomaj, numărul este în continuă scădere.

Economia SUA se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, la finalul lunii mai înregistrându-se un număr record, de 9,2 milioane de locuri de muncă vacante. Deficitul i-a forţat pe angajatori să majoreze salariile şi în unele cazuri să crească preţurile, pentru a compensa costurile mai ridicate cu forţa de muncă.

Aproximativ 9,5 milioane de americani sunt oficial în şomaj.

Guvernul a raportat săptămâna trecută că economia a creat în iunie 850.000 de locuri de muncă, iar plata pe oră a urcat cu 3,6%, faţă de iunie 2020. Chiar şi aşa, în Statele Unite sunt cu 6,8 milioane mai puţine locuri de muncă decât în februarie 2020, înainte ca pandemia să paralizeze economia.

De asemenea, raportul Departamentului Muncii arată că numărul celor care primeau anumite tipuri de ajutoare de şomaj în săptămâna care s-a încheiat în 26 iunie a scăzut la 13,8 milioane, de la 30,6 milioane în urmă cu un an, conform agerpres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img