luni, 29 aprilie, 2024

Decizia Episcopiei Hușilor de a celebra Paștele ortodox împreună cu catolicii: un semn al reconcilierii între Bisericile creștine

Distribuie:

Publicat:

Episcopia Hușilor susține celebrarea Paștelui ortodox odată cu catolicii și reformatii, ca urmare a discuțiilor interconfesionale din ultimii ani. Această decizie vine ca un semn al unității creștinilor și al dorinței de a celebra împreună cel mai important moment din anul bisericesc.

Episcopul Ignatie susține că decizia de a sărbători Paștele ortodox în același timp cu catolicii și reformatii se bazează pe înțelegerea că sărbătorirea Învierii lui Hristos este evenimentul central al creștinătății și că trebuie sărbătorit într-un mod care să aducă oamenii împreună, nu să îi despartă.

De asemenea, Episcopia Hușilor subliniază că această decizie nu reprezintă o schimbare a datelor calendaristice în rândul ortodocșilor, ci este doar o decizie de a celebra Paștele ortodox împreună cu catolicii și reformatii în același timp. În plus, această decizie nu va afecta modul în care se calculează data Paștelui în viitor.

Această mișcare este văzută ca o reafirmare a eforturilor de unitate între creștinii din întreaga lume și un pas important în direcția reconcilierii între Bisericile creștine.

Episcopul Husilor, Parintele Ignatie, a scris un articol prin care ne invită să privim Paștele și calendarul într-o altă lumină. El începe prin a afirma că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Astfel, dacă Nașterea lui Hristos este noutatea absolută, de ce am vrea ca Paștele, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului?

Parintele Ignatie ne atrage atenția că tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Tradiția, chiar și ea, este înnoitoare și dinamică, dar trebuie să avem permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.

De asemenea, episcopul Husilor ne reamintește că lumina sfântă vine de la Hristos, noutatea absolută, și nu de la calendarul pe vechi. Lumina din noaptea de Paști este la fel de sfântă în orice sat din lume, indiferent dacă are sau nu aeroport. În plus, credința că această lumină va fi la fel de înnoitoare pentru toți credincioșii, indiferent de locul în care se află, este un aspect important al credinței.

Parintele Ignatie pune și o întrebare provocatoare: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Este important să ne amintim că este Același Hristos, noutatea absolută, indiferent de sărbătoarea pe care o celebrăm. Pentru credincioși, Paștele este în primul rând săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.

În concluzie, Parintele Ignatie ne invită să privim Paștele și calendarul dintr-o perspectivă nouă, să fim deschiși la înnoire și la noutatea pe care o aduce Hristos în viața noastră.

Aceste este textul postat de episcopia Husilor pe pagina sa de socializare :

Noul ca vechi (Paștile și calendarul)
Sfântul Ioan Damaschin este cel care ne spune că întruparea Fiului lui Dumnezeu este “cea mai mare noutate din toate noutățile și singurul nou lucru sub soare”. Dacă Nașterea lui Hristos, Crăciunul, este noutatea absolută, de ce vrem ca Paștile, Învierea Sa, să rămână atașate de vechiul “absolut” al calendarului? Tot ceea ce este de la Hristos este înnoitor și se înnoiește permanent. Inclusiv Tradiția este înnoitoare și dinamică, având permanent legată de ea fidelitatea credinței față de propriile rădăcini ale adevărului și ale autenticității.
Lumina sfântă va veni și “pe nou”, pentru că vine de la Hristos, noutatea absolută, nu de la calendarul pe vechi. Mai mult, lumina din noaptea de Paști dintr-un sat izolat din Vaslui, care sigur nu are aeroport, este la fel de sfântă ca şi cea care vine pe avion de la Ierusalim. Și cred cu tărie că va fi la fel de înnoitoare ca și aceea, pentru că Paștile cel adevărat, așa cum ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur, este săvârșirea Euharistiei, Hristos euharistic, Lumina lumii.
Bonus. O întrebare pentru “cei încremeniți în proiect”: de ce de Crăciun preferăm să fim cu “noul”, iar de Paști vrem cu tot dinadinsul să fim cu “vechiul”? Doar este Același Hristos, noutatea absolută. “

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img