duminică, 28 aprilie, 2024

Dieta sarata creste riscul de fibrilatie atriala

Distribuie:

Publicat:

Pe scurt, fibrilatia atriala se refera la batai neregulate ale inimii. Poate deveni periculoasa prin complicatiile pe care le poate produce, respectiv cele neurologice de tipul accidentului vascular cerebral. O dieta bogata in sare creste acest risc, potrivit unui nou studiu finlandez.

Milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de fibrilatie atriala. Simplu spus, fibrilatia atriala inseamna batai neregulate ale inimii. Poate deveni periculoasa prin complicatiile pe care le poate produce de tipul accidentului vascular cerebral sau, mai rar, de infarct miocardic. O dieta bogata in sare creste acest risc, potrivit unui nou studiu finlandez. Cercetarea a inclus 716 persoane de varsta mijlocie din Finlanda, urmarite pe parcursul a 19 ani si a aratat ca 74 de participanti au fost diagnosticati cu fibrilatie atriala, cei a caror dieta era bogata in sare. Cercetatorii au avut in vedere si alti factori de risc precum varsta, grasimea corporala, tensiunea arteriala, fumatul si, in cele din urma au ajuns la concluzia ca aportul de sare este in mod independent asociat cu riscul de fibrilatie atriala. Dar cercetarea a pus in evidenta doar o asociere nu a demonstrate limpede ca o dieta bigata in sare duce automat la tulburari ale ritmului cardiac. Studiul a fost publicat luna aceasta in „Annals of Medicine“ si preluat de site-ul de stiri medicale webmd.com.

„Acest studiu ofera o prima dovada a faptului ca sarea excesiva din alimentatie creste riscul de fibrilatie atriala, lungind lista de pericole pentru sanatatea cardiovasculara, a comentat autorul studiului, profesorul Tero Paakko, de la Universitatea din Oulu, Finlanda. Este nevoie insa si de alte studii de confirmare, rezultatele noastre sugereaza doar ca acele persoane care au un risc mare de fibrilatie atriala ar trebui sa reduca aportul de sare din alimentatie, a mai spus expertul. Riscul de fibrilatie atriala creste odata cu varsta, boala afectand circa 7 persoane dintr-o suta cu varste peste 65 de ani. „Estimam ca o treime din necesarul zilnic de sare este deja prezent in mancarea procesata si reducerea acestui aport ar fi extrem de benefic pentru sanatatea cardiovasculara a populatiei“, a conchis profesorul, potrivit adevarul.ro.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img