miercuri, 8 mai, 2024

Donald Trump: rezerva federală este cel mai mare pericol pentru mine

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele american Donald Trump a extins criticile la adresa Rezervei Federale, pe care a descris-o drept ”cel mai mare pericol”, din cauza strategiei de înăsprire a politicii monetare, despre care consideră că poate pune în pericol creşterea economică, potrivit unui interviu acordat marţi pentru Fox Business Network, transmite Reuters.

Trump şi-a exprimat în acest mod criticile la adresa băncii centrale, nu doar faţă de preşedintele Fed, Jerome Powell, pe care l-a criticat frecvent în public.

”Cel mai mare pericol pentru mine este Fed. Mai sunt şi câteva persoane de care nu sunt mulţumit, dar în majoritatea cazurilor sunt mulţumit de oameni”, a afirmat Trump, potrivit extraselor din interviu publicate înainte de difuzarea interviului în cadrul emisiunii “Trish Regan Primetime”.

Săptămâna trecută, Trump a criticat de două ori banca centrală, afirmând că a majorat dobânzile atât de rapid încât a pus în pericol sănătatea economiei.

Pe fondul unei supraîncălziri a pieţei muncii şi a semnelor de inflaţie, Fed aplică un program de creştere treptată a dobânzilor, analiştii anticipând o nouă majorare în decembrie.

În trecut, preşedinţii americani au fost reticenţi să critice banca centrală, pentru că independenţa instituţiei este considerată importantă pentru stablitatea economică. Dar Trump a calificat instituţia, săptămâna trecută, ca ”nebună, dementă, ridicolă şi prea şmecheră”.

Trump a spus că nu încearcă să îl înlăture pe Powell, pe care l-a numit în locul fostului preşedinte Janet Yellen. Preşedintele a mai numit doi dintre cei trei membri ai consiliului guvernatorilor, Randal Quarles şi Richard Clarida.

”Pot fi cinstit? Nu acuz pe nimeni. L-am numit acolo (pe Powell). Şi poate estte corect, poate este greşit, dar l-am numit acolo”, a spus Trump.

Fed ia deciziile de politică monetară în mod independent, dar raportează în mod regulat Congresului. Datele publicate după ultima şedinţă a Fed, din luna septembrie, indică o economie solidă, iar reprezentanţii bănci centrale au spus că se aşteaptă să continue ciclul majorărilor de dobânzi început la sfârşitul anului 2015.

Reprezentantul republican Jeb Hensarling, care urmează să se retragă din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor, supraveghetoare a băncii centrale, a spus că Trump în mod evident ”are stilul său”, dar că nu crede că criticile publice ale preşedintelui la adresa Fed  vor influenţa în vreun fel independenţa acesteia.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img