joi, 16 mai, 2024

Doua legi privind circulatia pe drumurile publice au fost promulgate! Ce trebuie sa stie soferii

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele pentru promulgarea a doua legi care modifica Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. 

In 28 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, legea potrivit careia soferul poate depune la Politia Rutiera dovada inlocuitoare a permisului din momentul eliberarii ei. 

"Conducatorul auto poate depune dovada inlocuitoare a permisului de conducere la Politia Rutiera in orice zi din momentul eliberarii pana la a 15-a zi de valabilitate a dovezii inlocuitoare. In cazul suspendarii permisului de conducere pentru o perioada determinata, cu eliberarea unei dovezi inlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce vehicule incepe in cazurile: din momentul expirarii termenului de valabilitate a dovezii inlocuitoare sau din momentul depunerii dovezii inlocuitoare de catre conducatorul auto la oricare unitate de politie in una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia", prevede textul adoptat. 

A doua lege de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice promulgata de presedinte prevede reglementari referitoare la examinarea medicala pentru obtinerea permisului de conducere. 

Potrivit prevederilor, examinarea medicala a solicitantilor pentru permisul de conducere, precum si a conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se realizeaza in unitati de asistenta medicala autorizate, existente la nivelul fiecarui judet, care au obligatia luarii in evidenta a acestora. 

Lista unitatilor de asistenta medicala autorizate se stabileste si se actualizeaza prin ordin al ministrului Sanatatii. 

Orice medic, atunci cand constata ca un conducator de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat in evidenta sau ingrijirea sa, prezinta afectiuni medicale prevazute in ordinul ministrului Sanatatii este obligat sa emita bilet de trimitere catre o unitate de asistenta medicala autorizata, cu diagnosticele constatate si cu datele de contact ale unitatii medicale in care medicul trimitator isi desfasoara activitatea si sa consemneze acest lucru in fisa medicala a conducatorului. Biletul de trimitere va fi comunicat conducatorului, de indata, prin orice mijloc de comunicare prevazut de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. In baza biletului de trimitere, in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea acestuia, persoana care poseda permis de conducere este obligata sa se prezinte la unitatea de asistenta medicala autorizata pentru a efectua examinarea medicala de specialitate. 

In cazul in care unitatea de asistenta medicala autorizata, in urma realizarii examenului de specialitate necesar, stabileste ca persoana care poseda permis de conducere este inapta medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, aceasta este obligata in termen de o zi de la data constatarii sa comunice rezultatul examinarii catre politia rutiera in a carei raza teritoriala unitatea isi desfasoara activitatea, catre medicul trimitator, precum si persoanei declarate inapta din punct de vedere medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai. In cazul in care persoana care poseda permis de conducere este declarata apta medical, unitatea de asistenta medicala autorizata comunica, in termen de 15 zile de la constatare, rezultatul examinarii catre medicul trimitator. 

In cazul in care, in termen de 30 zile de la data comunicarii biletului de trimitere, medicul trimitator nu este instiintat de unitatea de asistenta medicala autorizata asupra rezultatului examinarii, acesta este obligat sa comunice politiei rutiere pe a carei raza teritoriala acesta isi desfasoara activitatea numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei aflate in evidenta sau ingrijirea sa, precum si informatia ca aceasta a fost trimisa sa se prezinte pentru o examinare medicala. 

La data primirii comunicarii, politia rutiera retrage permisul de conducere al persoanei respective, facand mentiune despre aceasta in evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Masura dispusa i se comunica, de indata, conducatorului. In termen de maximum 3 zile lucratoare de la aceasta data, conducatorul este obligat sa se prezinte la sediul politiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, in vederea retragerii acestuia, pana la incetarea cauzelor pentru care s-a luat aceasta masura, prevede textul legii promulgate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img