vineri, 26 aprilie, 2024

Emmanuel Macron: ‘Un summit între Uniunea Africană şi Uniunea Europeană va avea loc în februarie la Bruxelles’

Distribuie:

Publicat:

Un summit între Uniunea Africană şi Uniunea Europeană va avea loc pe 17 şi 18 februarie la Bruxelles, în cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, a anunţat joi preşedintele Emmanuel Macron, propunând un ''New Deal'' pentru a ''refonda în profunzime'' relaţia ''puţin obosită'' între cele două continente, relatează AFP.

Printre ''mai multe axe'', şeful statului francez a făcut apel la ''refondarea unui New Deal, economic şi financiar cu Africa'', în special pentru ''a merge până la capătul acestei solidarităţi faţă de africani'', amintind ''că între 2020 şi 2025, există 300 de miliarde de euro reprezentând nevoi de finanţare pentru economiile africane care se confruntă cu gestionarea unor consecinţe economice şi financiare din cauza COVID-19''.

''Europa trebuie să aducă în organismele internaţionale o strategie comună cu Africa, care să permită această solidaritate'', a continuat Emmanuel Macron, cerând ''să se reactualizeze acest mecanism de investiţii solidar în ceea ce priveşte continentul african'', relatează Agerpres.ro.

În cadrul acestui discurs prezidenţial la Palatul Elysee, care urmează să continue cu o conferinţă de presă, şeful statului a pledat de asemenea pentru desfăşurarea ''unei agende în materie de educaţie, sănătate şi climă la înălţimea mizei Africii''.

''Continentul african are provocări care sunt şi mai importante decât ale noastre în ceea ce priveşte educaţia'', a adăugat el, cerând ''continuarea şi europenizarea'' parteneriatelor existente, ''cu un proiect real care să dezvolte mai mult educaţia tinerelor fete pretutindeni în Africa, dar şi formarea cadrelor didactice, precum şi dezvoltarea structurilor de educaţie pentru sănătate''.

Emmanuel Macron a mai indicat că doreşte ''să dezvolte o adevărată agendă de sănătate care constă în implementarea structurilor de producţie şi producţie a vaccinurilor mult mai rapid şi mult mai puternic''.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img