duminică, 28 aprilie, 2024

Endometrioza profunda: cum se manifesta si care este cel mai indicat tratament

Distribuie:

Publicat:

Endometrioza profundă (intestinală de cele mai multe ori) reprezintă o entitate diferită de endometrioza peritoneală şi de endometrioza ovariană, atât prin simptomatologie şi diagnostic, cât şi prin modalităţile de tratament. Ea reprezintă prezenţa ţesutului endometriozic (diferit de endometrul normal) în profunzimea ţesuturilor şi organelor.

Din punct de vedere anatomo-patologic (microscopic), nodulul endometriozic reprezintă un ţesut fibros, dens, retractil, ce conţine multiple glande endometriale, ţesut fibro-conjunctiv şi fibre musculare. Acest lucru îl face de cele mai multe ori greu de recunoscut intraoperator de către medicii care nu sunt familiarizaţi cu această patologie. Aceste leziuni pot fi confundate fie cu „aderenţele intraabdominale”, fie cu tumori rectale/vezicale.

Cum se manifestă endometrioza profundă

Boala se manifestă de cele mai multe ori prin:

dureri pelvine intense în timpul menstruaţiei

dureri în timpul contactului sexual

tulburări ale tranzitului intestinal (constipaţie, balonare, senzaţie permanentă de disconfort abdominal)

tulburări urinare (urinări frecvente, dureroase, urină hematurică – atunci când există afectarea vezicii urinare sau a ureterelor)

Nu de puţine ori, endometrioza profundă poate fi şi asimptomatică, pacienta prezentându-se în departamentul nostru pentru infertilitate.

Diagnosticul de endometrioză profundă – cum se stabileşte

De cele mai multe ori, pacientele consultă medici din alte specialităţi – medicină internă, gastro-enterologie, chirurgie generală, urologie – până ajung la medicul specialist ginecolog ce pune diagnosticul de suspiciune.

Diagnosticul de certitudine în endometrioză îl pune însă laparoscopia exploratorie, cu sau fără examen histopatologic.

Există şi cazuri (pe care le întâlnim din ce în ce mai frecvent) în care pacientele au suferit deja una sau mai multe intervenţii chirurgicale în care rezecţia leziunilor endometriozice a fost incompletă. Pacientele se adresează centrului nostru cu un diagnostic clar, în vederea stadializării şi a tratamentului de specialitate.

CONTINUAREA PE CSID.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img