sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Exista raceala barbatilor? Iata ce zic oamenii de stiinta!

Distribuie:

Publicat:

Raceala barbatilor se pare ca exista. Cu alte cuvinte, ideea ca barbatii se confrunta cu raceli si infectii gripale mai grave decat cele ale femeilor ar reprezenta un concept stiintific valid. Iata la ce concluzii au ajuns oamenii de stiinta!

Au fost publicate cateva studii privind raceala barbatilor, dar nu foarte detaliate, asa ca nu se stie exact daca aceste cauze si efecte care demonstreaza validitatea racelii barbatilor sunt adevarate. Insa un cercetator a decis sa analizeze toate dovezile si sa ajunga la o concluzie. Acesta a declarat ca exista o dovada destul de probabila ca raceala barbatilor exista. Insa nu este o afirmatie foarte bine sustinuta stiintific.

In ciuda incidentei si prevalentei bolilor respiratorii virale, nicio revizuire stiintifica nu a examinat daca raceala barbatilor este definita in mod corespunzator sau este doar un termen peiorativ inradacinat uternic, dar fara nicio baza stiintifica, dupa cum a afirmat Kyle Sue, profesor la Memorial University of Newfoundland. Acesta a cautat in peste sapte baze de date academice, a citit rezumate a sute de lucrari si a cercetat articolele cele mai relevante.
In cele din urma, acesta a ajuns la o concluzie controversata. Se pare ca barbatii nu exagereaza simptomele, ci au un raspuns imun mai slab la bolile respiratorii virale. Acest lucru duce la o crestere a gravitatii simptomelor experimentate si chiar a ratelor de mortalitate determinate de spitale.

Potrivit propriului studiu al literaturii stiintifice, Sue sugereaza ca exista o legatura hormonala, fie pentru ca echilibrul la barbati duce la un raspuns imun mai slab, fie pentru ca femeile au un raspuns imun mai puternic. Multe studii nu iau in calcul si alti factori, asa ca, in acest moment, dovezile nu sunt tocmai concrete. Deci, daca te intreaba cineva daca exista raceala barbatilor, ii poti spune ca nu stie nimeni cu siguranta. Pana cand nu vor fi facute publice mai multe dovezi, nu va putea exista un raspuns sigur. Daca se va dovedi ca exista, atunci inseamna ca barbatii sunt mai slabi din punct de vedere imunologic.

sursa: eva.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img