sâmbătă, 18 mai, 2024

Facebook, implicat intr-un nou scandal de proportii! Trafic de date personale cu mai multe firme chinezesti

Distribuie:

Publicat:

Facebook a confirmat ca are un parteneriat de schimb de date cu firme chinezesti, inclusiv cu Huawei, o companie pe care serviciile americane o considera ca o amenintare la adresa securitatii nationale.

Acordurile au oferit firmelor chineze un acces la datele utilizatorilor pentru a le ajuta sa construiasca "experiente" pe propriile lor platforme. Facebook a declarat ca toate datele colectate au ramas pe telefoanele utilizatorilor, nu pe servere. Compania se afla deja sub control asupra modului in care utilizeaza informatiile membrilor. Facebook a fost blocat in China din 2009, dar compania a incercat sa gaseasca alte modalitati de a accesa piata potentiala masiva.

The New York Times a raportat la inceputul acestei saptamani ca Facebook a dat la cel putin 60 de producatori de dispozitive acces la datele utilizatorilor – si prietenilor lor din Facebook – fara a obtine consimtamantul explicit si ca, in unele cazuri, detaliile erau stocate pe serverele proprii ale firmelor. Facebook a negat sustinerea ca aceasta a fost o incalcare a angajamentelor de confidentialitate pe care le-a facut membrilor sai si unui autor de reglementare din SUA.

Senatorul Mark Warner, care se afla in Comitetul de Informatii al Senatului american, a declarat ca Huawei este printre companiile care obtin accesul privilegiat la datele din Facebook. 

Marti, Facebook a raspuns ca "impreuna cu multe alte companii americane de tehnologie au lucrat cu ei (Huawei – n.r.) si alti producatori chinezi pentru a-si integra serviciile pe aceste telefoane".

Francisco Varela, vicepresedintele parteneriatelor mobile pentru Facebook, a declarat ca integrarea cu Huawei, Lenovo, OPPO si TCL a fost "controlata de la inceput" si ca "am aprobat experientele Facebook pe care aceste companii le-au construit".

"Avand in vedere interesul Congresului, am vrut sa clarificam faptul ca toate informatiile din aceasta integrare cu Huawei au fost stocate pe dispozitiv, nu pe serverele Huawei", a adaugat el.

In 2012, Comitetul de Informatii al Camerei americane a avertizat companiile americane impotriva relatiilor cu Huawei si cu o alta companie chineza de telecomunicatii, ZTE. Un raport al comisiei a intrebat daca firmele erau prea apropiate de Partidul Comunist Chinez si de armata sa. Acesta a sugerat, de asemenea, ca produsele si serviciile lor ar putea reprezenta o amenintare de securitate pe termen lung pentru SUA.

Facebook a fost deja pus sub focul implicarii sale intr-un scandal care implica firma de consultanta Cambridge Analytica. Firmele se aflau in centrul unei dispute privind recoltarea si utilizarea datelor cu caracter personal – si daca acestea au fost folosite pentru a influenta rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA in 2016 sau referendumul din Marea Britanie privind iesirea din UE.

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a cerut scuze parlamentarilor UE pentru rolul companiei in scandalul Cambridge Analytica si pentru ca a permis stirilor false sa se propage pe platforma sa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img