Lovitura dura pentru soferi! Se dau amenzi uriase

0
42

Vești proaste pentru toți șoferii care folosesc acest obiect! Potrivit noului Cod Rutier, folosirea acestui obiect aduce amenzi uriașe șoferilor!

Se dau amenzi uriașe șoferilor care dețin și conduc mașini pe geamurile cărora au lipit folii de protecție solară neomologate. Aceste sunt extrem de folositoare, însă mare atenţie să le folosiţi pe cele omologate. În caz contrar vă puteţi trezi cu o amendă serioasă şi poliţistul vă va obliga să le daţi jos de pe geamuri.

Foarte mulți șoferi, mai ales cei tineri, preferă să aplice pe geamurile mașinii folii de protecție solară, atât în scop estetic, cât și practic. Geamurile fumurii, cum li se spune popular, îi conferă mașinii un design modern, puțin mister și dă o notă personală din partea celui care o deține.
Dincolo de componenta estetică, foliile cu grad de opacitate scăzut filtrează o bună parte din radiațiile ultraviolete ale soarelui și mențin și o temperatură relativ constantă în habitaclu odată ce ai pornit aerul condiționat. Oferă, prin urmare, mult confort pe timpul verii, când temperatura din interior poate depăși 70 de grade Celsius atunci când automobilul este parcat într-o zonă cu mult soare. Confortul se simte, însă, și la drum lung, în timp ce călătorești prin soare.

În principiu, Codul rutier nu interzice aplicarea foliilor de protecție solară, dar ele trebuie să fie omologate de Registrul Auto Român (R.A.R.) și nu ai voie să le aplici pe toate geamurile. O folie de protecție solară este omologată de R.A.R. doar dacă gradul de „fumuriu” nu depășește 70%. Prin urmare, foliile trebuie să aibă un grad de transparență suficient de mare cât să permită vizualizarea corectă a luminilor semaforului, alte semnale luminoase și semne de circulație, precum și pietoni și automobile. Cu alte cuvinte, nu trebuie să obstrucționeze vizibilitatea spre exterior, scrie playtech.ro.

Foliile de protecție solară, oricât ar fi de opace, în principiu, nu obstrucționează vizibilitatea pe timpul zilei. Problema vizibilității apare mai mult noaptea. Să nu uităm că aceste folii sunt foarte utile în cazul șoferilor care au ochii foarte sensibili la luminile celorlalți participanți la trafic noaptea. Foliile filtrează mult din lumină și reduce aproape complet efectul de orbire, responsabil pentru numeroase accidente. E valabil și pe timp de zi, când e prea însorit.

Din păcate, Codul rutier din România nu permite aplicarea foliei de protecție pe parbriz și e recomandat să eviți aplicarea ei și pe geamurile laterale din față. Doar în cazul lunetei și al geamurilor laterale din spate legislația e ceva mai permisivă. Totuși, dacă pe spate, mașina are o lampă stop montată în habitaclu, la lunetă, folia nu trebuie să obstrucționeze luminarea acelui stop.

Dacă încalci aceste limite, poți lua o amendă de la 1.300 la 2.900 de lei, în funcție de gravitatea situației și ți se suspendă și certificatul de înmatriculare a mașinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.