sâmbătă, 18 mai, 2024

Lumea se revolta! Un sat intreg, impreuna cu primarul i-a alungat pe medicii veterinari veniti sa ucida porcii sanatosi!

Distribuie:

Publicat:

Nu suntem de acord sa vina sa ne omoare porcii asa, fara nicio analiza, fara nimic. Porcii nostri sunt sanatosi, de ce sa-i omoare!? Daca intra pesta porcina in sat si incepeau sa moara porcii, mai ziceam, dar asa, fara niciun motiv, sa vina sa-i omoare, nu acceptam! Au spus revoltati satenii din Valea Canepii, comuna Unirea, judetul Braila. Oamenii au semnat ca nu vor sa le fie ucisi porcii. Satul intreg cu primarul comunei in frunte s-a strans luni, 6 august, in centrul localitatii intr-o revolta spontana. Oamenii nu le-au permis medicilor veterinari sa intre in curti si sa le ucida porcii.   Reprezentantii DSVSA Braila au fost nevoiti sa anuleze operatiunea de ucidere a porcilor, iar satenii revoltati au fost pusi sa semneze un proces verbal in care s-a consemnat faptul ca nu i-au primit in gospodariile lor pe medicii veterinari. Tuturor li s-a explicat faptul ca, daca semneaza acest document, nu vor avea dreptul la despagubiri, in cazul in care animalele vor muri de pesta porcina africana. Satenii au semnat convinsi ca-si vor pastra porcul de Craciun. Toata lumea era convinsa ca porcii din sat sunt omorati pentru a fi protejata o ferma de porci unde sunt 140.000 de capete de animale si care este aflata la cativa kilometri distanta.

Se pune problema ca or sa se acorde acele despagubiri, de 8 lei pe kilogram, dar oamenii ce sa faca cu acesti bani, daca la Craciun pretul porcilor o sa fie dublu? Ca, daca se omoara atatia porci, va dati seama cat or sa creasca preturile in preajma sarbatorilor de iarna… Normal ar fi ca, daca tot se omoara toti porcii aici ca sa fie salvati cei de la crescatorie, de Craciun sa le dea aia de la crescatorie cate un porc la schimb pentru toti cei eutanasiati in sat, a declarat, pentru Obiectiv de Braila, primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu, aflat alaturi de satenii revoltati. Ar fi un adevarat dezastru daca virusul ar patrunde in aceste ferme cu efective mari. Facem tot posibilul sa le protejam.

Tocmai de aceea, cand a fost confirmat focarul de la Lanurile, localitate aflata la mai putin de 10 kilometri de aceste obiective economice, am oprit temporar operatiunile de eutanasiere din localitatile Agaua, Marasu si Tacau, din Insula Mare, pentru a muta personalul in zona de influenta a focarului de la Lanurile. Am format patru echipe, dintre care doua actioneaza deja in comuna Tufesti, una in satul Lanurile, iar una ar fi trebuit sa inceapa treaba, de luni dimineata, in satul Valea Canepii. Din pacate, cetatenii de aici au refuzat sa lase personalul nostru sa intre pe proprietatile dumnealor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img